Medi ambient

La PDE obre la lluita jurídica contra el pla hidrològic

El moviment social i Depana presentaran divendres un contenciós al Suprem per incompliment de la instrucció de planificació hidrològica estatal i la normativa europea

Nou ajuntaments ebrencs s'afegeixen a la demanda

Recullen centenars de firmes contra el pla hidrològic

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i l'entitat ecologista Depana ja tenen a punt el recurs contenciós administratiu que presentaran divendres al Tribunal Suprem contra el pla hidrològic de l'Ebre. S'obre així la lluita jurídica contra el pla que el Consell de Ministres va aprovar el 8 de gener passat i que fixa un cabal ambiental per al tram final de l'Ebre de 3.009 hectòmetres cúbics anuals. “La documentació del recurs contra el pla hidrològic està preparada, estem pendents de saber quants ajuntaments de les Terres de l'Ebre s'hi adhereixen”, ha explicat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. De moment, ja han confirmat el seu suport al contenciós els ajuntaments d'Amposta, Deltebre, Sant Jaume d'Enveja, Tortosa, el Perelló, Ulldecona, Alcanar, la Ràpita i Roquetes.

Tot i que inicialment la PDE havia reclamat als ajuntaments ebrencs que presentessin el seu propi recurs contra el pla hidrològic de l'Ebre, el front institucional liderat per Amposta ha optat per sumar-se al contenciós del moviment social i Depana. El termini per presentar el recurs al Suprem s'exhaureix aquest dissabte i els ajuntaments no tenen temps material de preparar un altre recurs. Així, les juntes de govern local o els plens atorguen poders als advocats i procuradors que presentaran el contenciós al Suprem. “Entrem en litigi amb l'Estat per defensar els interessos del territori ebrenc”, ha manifestat l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas. L'Ajuntament d'Amposta ha fet una crida a tots els consistoris, les entitats municipals descentralitzades i els consells comarcals de l'Ebre perquè durant aquesta setmana acorden sumar-se al contenciós.

Pel que fa al contingut del contenciós de la PDE contra el pla hidrològic de l'Ebre, es basa en l'incompliment de la instrucció de planificació hidrològica estatal, la llei d'aigües i les directives comunitàries d'hàbitat, aigua i aus. “És molt similar al recurs que ja vam presentar contra el pla de conca del 2014 i que vam retirar en el moment que es va aprovar el nou document”, ha dit Tomàs. En el cas que el Suprem admeti a tràmit el contenciós, la PDE haurà d'aportar documentació complementària a la que aportarà aquest divendres.

També el govern català té previst presentar un recurs al Suprem contra el pla hidrològic. De fet, ja en va presentar un contra l'anterior pla de conca, tot i que en aquella ocasió el Suprem va desestimar la demanda formulada per la Generalitat.

D'altra banda, la Plataforma en Defensa de l'Ebre continua recollint firmes contra el pla hidrològic, unes firmes que entregarà al Síndic de Greuges perquè intercedeixi davant les institucions espanyoles i comunitàries per tal que el pla s'ajuste al dret estatal i el comunitari. També li reclamen que es revisen les hectàrees de regadiu i el cabal ecològic. Fins ara s'han recollit centenars de firmes, però la campanya s'allargarà fins al 3 d'abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia