Medi ambient

Sis pobles sense plànols de franges de seguretat pel foc

Albanyà, Rabós, Pedret i Marzà, Siurana, Santa Llogaia i Bàscara, municipis de l'Alt Empordà pendents de la delimitació

El Consell Comarcal ofereix suport i la Diputació, subvenció per fer-ho

Albanyà, Rabós d'Empordà, Pedret i Marzà, Siurana, Santa Llogaia d'Àlguema i Bàscara són els sis pobles que estan pendents d'iniciar el procés de delimitació de les franges de seguretat contra els focs forestals i ni tan sols tenen els plànols inicials aprovats.

El gran incendi que cremava avui fa quatre anys a la comarca i que va devastar fins a 13.000 hectàrees de terrenys va provocar que la Generalitat ampliés l'obligació de tenir franges de seguretat al voltant a tots els pobles. Fins al moment, la llei 5/2003 preveia que s'haguessin de fer franges, però només assenyalava que s'havien de fer en urbanitzacions sense continuïtat amb la trama urbana.

Els canvis van obligar els municipis a anar-se adequant a la nova normativa. A la comarca de l'Alt Empordà, ja són 62 els municipis amb els plànols redactats; disset, aprovats definitivament, i 35, aprovats inicialment. La resta de municipis (exceptuant els sis esmentats) s'han adherit a l'assistència que els han ofert des del Consell Comarcal. El procés és llarg. Primer s'ha de projectar el plànol de delimitació, posteriorment el Departament de Medi Ambient l'ha de validar. Més tard, s'ha de redactar un projecte executiu i finalment cal executar-lo. En tot el procés, el Consell Comarcal ajuda els municipis i la Diputació té una línia d'ajudes.

El Port de la Selva ja ha fet la feina. Ahir, l'alcalde, Josep Maria Cervera, exposava la seva experiència i explicava que mitjançant un preu públic s'ha aconseguit que els treballs de control i neteja s'autofinancin. Ell, conseller de Medi Ambient, posa a l'abast d'altres pobles la seva experiència. La Diputació ha facilitat la redacció de 209 plànols de delimitació (95% dels municipis de la demarcació) i se n'han aprovat 98 (44%) definitivament. Eudald Casadesús, delegat del govern, deia que s'ha avançat molt en la conscienciació d'alcaldes i ciutadans, i que la col·laboració entre institucions és completa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia