La cultura cervesera es desperta

Torredembarra aplega per primer cop productors artesanals d'aquesta beguda a Catalunya

En els darrers anys, a diferents punts de Catalunya han començat a proliferar petites marques de producció de cervesa artesanal que, amb més o menys fortuna, s'han anat fent un forat dins d'un món dominat per les grans empreses de producció industrial. Un d'aquests nouvinguts ha estat la marca torrenca Estraperlo, que ahir va organitzar a la plaça del Castell de Torredembarra la I Fira de la Cervesa Artesana, on va arreplegar vuit d'aquests productors (molts de les comarques tarragonines) per tal d'oferir degustacions (al mòdic preu d'un euro) i compartir experiències. L'èxit de la convocatòria, a la qual el Patronat Municipal de Turisme ha donat suport com a arrencada de les Jornades Gastronòmiques de Tardor, es va notar per la quantitat de gots amb restes escumoses que s'anaven acumulant a les taules i el formigueig constant de visitants.

«Som uns artesans, igual que ho és un forner que s'aixeca de matinada per fer el pa», explicava Miguel Àngel del Castillo, un dels fundadors de la marca Les Clandestines de Montferri (Alt Camp). La cervesa artesana també comporta un procés d'elaboració complex i lent, que pot arribar fins als dos mesos, a més de moltes limitacions de logística. «És una afició que comença adreçada a l'autoconsum, però que després et porta, com a pas natural, a la venda al públic en general», explica Oriol Pijuan, un dels dos socis fundadors d'Estraperlo.

Sense additius

Aquest camí, de moment, l'han seguit una vintena de petites marques, algunes inspirades en col·lectius com Humulus Lupulus per la cultura de la cervesa i d'altres, impulsades per experiències a l'estranger. «El meu fill va marxar a Alemanya quan tenia 18 anys a l'Oktoberfest de Munich, i va tornar volent produir ell mateix una cervesa com l'alemanya», explica la Mari Carme Ruiz, representant, ahir, de la marca del seu fill Glops, amb seu a l'Hospitalet de Llobregat.

«Si la cervesa industrial és el futbol americà, nosaltres som el rugbi, perquè anem sense cap tipus de protecció», detalla Pijuan. I és que si per alguna cosa es defineix la cervesa artesana, és perquè prescindeix d'additius i conservants però, a canvi, ofereix una àmplia gamma de varietats que, fins i tot, s'adapten a l'estació de l'any. «Estem creant una cultura cervesera i, fins i tot, fem millorar les industrials», diuen Albert Sanchís i Sergi Morón d'Almogàvers.

Arrencada pels àpats de tardor

La fira cervesera d'ahir ha servit per marcar el punt d'arrencada de les tradicionals Jornades Gastronòmiques de Tardor de Torredembarra, que fins al 13 de desembre oferiran la possibilitat de gaudir de menús especials a quinze restaurants d'aquest municipi. Ahir el Patronat de Turisme va instal·lar una vela a la plaça del Castell on es van poder degustar alguns dels plats de manera gratuïta, però que també va aprofitar per «informar de les novetats a tots aquells que tenen una segona residència i vénen el cap de setmana». Com a novetat, les jornades enguany inclouran la possibilitat de degustar tapes a tres dels restaurants participants. A més, les primeres quinze persones que consumeixin un menú a cinc restaurants diferents rebran un premi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.