Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 40 anys Guillermo Pousada, un dels investigadors gallecs de més prestigi

El biòleg havia guanyat el Premi Nacional de ciència per un treball sobre el VIH

El biòleg gallec Guillemo Pousada Fernández (Cangas d’Onís) ha mort als 40 anys després de perdre la batalla contra un càncer de boca detectat tot just fa dos anys, segons ha informat “La Voz de Galicia”. La notícia ha provocat commoció al municipi ja que era un jove molt estimat tant pel seu talent com pel seu tarannà. Era, de fet, un dels investigadors més brillants de la seva generació. El 2021 va obtenir el Premi Nacional per un treball sobre el VIH.

Pousada es va llicenciar en biologia a la Universitat de Vigo i es va doctorar en biomedicina amb un premi a la millor tesis per un treball sobre les bases genètiques i moleculars de la hipertensió arterial pulmonar. Va realitzar, a més, un màster sobre assajos clínics a la Universitat de Sevilla.

Tot i aquest currículum, Pousada havia estat notícia també per les dificultats que havia tingut per trobar feina i investigar a Galícia o altres universitats espanyoles. Ell mateix va denunciar a la premsa gallega el 2017 que les retallades per projectes d’investigació a les universitats el van deixar sense possibilitats de signar un contracte.

Quan va fer la denúncia, amb 32 anys, ja havia publicat la seva tesi a la revista nord-americana “Scientific Reports”. La seva investigació permetia dissenyar un diagnòstic amb un tractament específic per als pacients amb hipertensió pulmonar, que tenen una esperança de vida d’entre un i sis anys.

Després, ja dins de l’Institut d’Investigació Sanitària Galícia Sud, va guanyat el Premi Nacional per la seva investigació sobre el VIH. Quan se li va diagnosticar el càncer va preguntar al Parlament de Galícia quan s’agilitzarien els programes de detecció precoç i va demanar més recursos per lluitar contra una malaltia “terrible i temuda”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia