Necrològiques

societat

Mor Richard Truly, astronauta del transbordador i administrador de la NASA

Al llarg de la seva carrera, va fer 135 voltes al voltant del planeta Terra

Richard “Dick” Truly, un dels primers astronautes a volar en el transbordador espacial i que més tard va dirigir la NASA com a vuitè administrador, va morir el passat dimarts 27 de febrer als 86 anys.

La seva defunció va ser confirmada per Association of Space Explorers, una organització professional dels astronautes i cosmonautes del món, que comptava amb Truly com a membre vitalici.

Aviador naval, Truly va ser un dels primers candidats escollits per la Manned Orbiting Laboratory (MOL) de la Força Aèria dels Estats Units, però quan aquest programa es va cancel·lar el 1969, es va unir a sis companys en pràctiques del MOL per formar el setè grup d’astronautes de la NASA. Van ser l’última classe escollida durant el programa Apol·lo. El curiós del cas, tal com va explicar el mateix astronauta a una entrevista l’any 2003, és que no va triar formar part de la NASA, sinó que el seu lloc li va ser assignat: “Mai vaig omplir la sol·licitud per unir-me a la NASA ni vaig demanar formar part del programa MOL. Dec ser l’única persona que ha volat a l’espai sense sol·licitar-ho”.

De fet, el seu primer vol espacial va ser el 12 de novembre de l’any 1981 com a pilot de l’STS-2, juntament amb el comandant Joe Engle.Tots dos es van enlairar a bord del transbordador espacial Columbia, convertint-se en la segona tripulació a provar la nau espacial en òrbita terrestre. La missió va demostrar que el transbordador espacial era reutilitzable. També va ser el primer a provar “volar” el sistema de manipulació remota Canadarm. El 14 de novembre, van aterrar a Edwards, dos dies i sis hores després del seu llançament.

Truly va tornar a l’espai un any i mig després com a comandant del transbordador espacial Challenger i de la tripulació del STS-8. Volant amb el pilot Dan Brandenstein i els especialistes de missió Dale Gardner, Bill Thornton i Guy Bluford (aquest últim, el primer afroamericà a volar a l’espai), Truly i els seus quatre companys de tripulació també van ser els primers astronautes del transbordador a llançar-se i aterrar de nit. La tripulació va desplegar un satèl·lit meteorològic i de comunicacions multipropòsit per Indian Space Research Organisation (ISRO) i va adquirir més pràctica a l’ús del Canadarm treballant amb un article de prova de vol de càrrega útil.

Finalment, el 5 d’octubre del 1983 va marcar el final de la seva carrera a l’espai després de fer 135 voltes al voltant de la Terra en el transcurs de dues missions i vuit dies, set hores i 21 minuts fora del planeta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia