Necrològiques

SOCIETAT

Mor als 80 anys Carme Alomà, pionera entre les castelleres a Catalunya

Va ser la primera dona d’una colla a l’Alt Penedès, els Xicots de Vilafranca

Dol en el món casteller. Una de les grans pioneres en l’entrada de la dona en els castells, Carme Alomà, va morir dilluns als 80 anys. Va ser la primera dona castellera de l’Alt Penedès i una històrica membre dels Xicots de Vilafranca, de la qual en va ser integrant des dels anys vuitanta. Des de la seva entrada a la colla va ser un referent a tot Catalunya.

Alomà dona el nom en l’homenatge que els Xicots organitzen sempre al voltant del Dia de la Dona en el projecte anomenat “Heroïnes anònimes”. L’acte se celebra des del 2015. Les dones hi tenen un rol essencial. Així, el tronc dels castells estan formats únicament per dones. A més, el grup femení de la colla, les Xicotes, exhibeixen alguns dels seus millors castells.

Aquest dissabte dia 9, l’endemà del Dia de la Dona, Alomà serà homenatjada a Vilafranca en aquesta diada. La trobada tindrà lloc a la Plaça Milà i Fontanals. La colla ja preparava feia setmanes l’homenatge amb els assajos de “massoques”. En la jornada es reivindica la presència de la dona en el món casteller, encara poc habitual, i es demana més igualtat de drets entre tots els membres.

El camí que va obrir Alomà, potser de forma inconscient, va tenir continuïtat en els Xicots ja que la colla va tenir una dona presidenta, Esther Vicente (2015-2018) i l’actual cap de colla també és una jove del poble, Tamara González. Abans també ja ho havia estat Aina Mallol (2012-2016).

La colla dels Xicots va néixer el 1982 gràcies a un grup reduït de castellers que ja tenien experiència, com Joan Sol i els germans Lluis i Fèlix Hill.

La cerimònia de comiat d’Alomà tindrà lloc avui a la tarda a les 16 h al Tanatori de Vilafranca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia