Necrològiques

CULTURA

Mor Víctor Uris, un dels referents del blues a les Illes i als Països Catalans

Va fundar l’Harmònica Coixa Blues Band i va tocar amb grans noms de la música catalana i internacional

El músic Víctor Urís (1958, Palma de Mallorca), un dels pioners del blues a les Illes i als Països Catalans, va morir ahir als 66 anys. Va fundar el primer grup de blues de Mallorca, l’Harmònica Coixa Blues Band, al costat de Pepe Banyo i Toni Reynés. De formació autodidacta, va ser sobretot un mestre amb l’harmònica. Que anés amb cadira de rodes des del 1975 per culpa d’un accident de moto quan tenia 17 anys no li va impedir mai tocar amb una força formidable sobre els escenaris.

L’Harmònica Coixa Blues Band, nom que era una clara referència a la seva invalidesa, va prendre forma a meitat dels vuitanta, sobretot gràcies a les seves actuacions en directe. El 1987 van gravar el seu primer senzill en directe a l’Auditori de Palma en un concert emmarcat en el Festival de Jazz de la ciutat. El 1988 va sortir al mercat el seu primer disc, amb el mateix nom que el grup. Hi van col·laborar artistes com Joan Bibiloni, Errol Woiski i Deborah Carter.

El 1991 va aparèixer “Walkin’ blues”. En la formació l’acompanyaven Vicenç Caldentey, Alfons de la Serra, Toni Reynés, Sebastià Catany i la poderosa veu de Montse Pratdesaba “Big Mama”. El 1994 el grup es va dissoldre però Uris va continuar la seva trajectòria acompanyat d’Amadeu Casas i Big Mama. Va gravar “El blues de la inflació” i “El blues de l’ombra blava”. El 1999 va poder conèixer un dels seus ídols, Van Morrison, al qual va fer de teloner amb la seva banda en els dos concerts que el llegendari artista va oferir a l’Auditori de Palma en la presentació del disc “Back on top”.

El 2002 va gravar el seu primer disc en solitari, “De lado a lado” en què hi va participar Pau Donés. També va fer de professor d’harmònica a músics de noves generacions i el 2018 va ser protagonista del documental “Víctor Uris, els camins del blues”.

La seva inconfusible harmònica es pot escoltar en àlbums d’artistes tan reconeguts com Antonio Vega, Toni Xuclà i Jarabde Palo. També va treballar a l’estudi amb noms de referència en l’àmbit musical dels Països Catalans, com Max Sunyer i Tomeu Penya, i llegendes del rock internacional, com Johnny Copeland, Kevin Ayers i Phil May.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia