Necrològiques

societat

Mor Josep Maria Vilumara, l’últim propietari d’una de les grans empreses de la indústria tèxtil catalana

Josep Maria Vilumara i Lamarca, últim propietari de Can Vilumara, una de les grans empreses familiars de la indústria tèxtil catalana, va morir aquest dilluns a l’edat de 84 anys, segons recull el diari L’Hdigital.

La dedicació de la família Vilumara a la fabricació de teixits, en especial a la sederia, es remunta al segle XV. En concret, el seu origen es troba al Pont de Vilomara, a la comarca del Bages, però amb el pas del temps una branca de la família es trasllada a Barcelona. El desenvolupament industrial del segle XIX i l’expansió del negoci fan possible la construcció de fàbriques Vilumara. El 1842, s’en projecta una al carrer Sant Pere Més Baix de la ciutat. Vint anys més tard, el 1862, es convertia en la tercera fàbrica més gran del sector seder de Barcelona, amb 91 telers i 202 operaris. El 1863, la família decideix comprar la finca “El Suizo” - situada prop de l’actual Plaça de Francesc Macià- , on va construir una nova fàbrica.

Com que el negoci familiar prosperava, el 1907 s’instal·len a Hospitalet de Llobregat, al sector de la Farga. De fet, en aquell temps eren ja 35 les grans indústries que hi havia al municipi. D’aquesta manera, coneguda popularment com “les Sedes”, els anys 1922 i 1928 es van fer remodelacions i ampliacions a la fàbrica. El pas del temps i la crisi del tèxtil de finals del segle XX, però, va suposar la seva fi l’any 1982. Va ser precisament en aquest any quan, Josep Maria va decidir cedir les instal·lacions com a Institut Can Vilumara i camp d’esports, tot preservar-ne els elements arquitectònics més significatius.

Amb especial cura per preservar el patrimoni i la memòria de l’empresa familiar, Vilumara motiu va fer donació d’elements patrimonials al Museu de L’Hospitalet, el Museu d’Història de Catalunya o el Museu de l’Estampació Tèxtil de Premià de Mar, entre d’altres. A més, el 2013, va escriure la història del conjunt arquitectònic d’Hospitalet en un llibre anomenat “Històries de les Sedes. Fàbrica Institut Can Vilumara”, que va ser presentat a l’Ateneu de Cultura Popular de l’Hospitalet de Llobregat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia