Necrològiques

CULTURA

Mor l’actriu Karme Màlaga, protagonista de ‘Miss Dalí’ de Ventura Pons

La catalana, que vivia a París, va aparèixer en conegudes sèries de TV3 i va treballar amb Isaki Lacuesta

Una de les grans promeses del cinema català, Karme Màlaga, una de les preferides de Ventura Pons, ha mort per culpa d’un càncer. Ha deixat petjada, això sí, del seu talent en films com Miss Dalí, La vida abismal i Be Happy!, segons ha informat el periodista Pere Vall a la xarxa X (antigament Twitter). Ell mateix, que l’havia entrevistat i conegut, l’ha definit com “alegre, bella, talentosa, lluitadora i elegant”.

Màlaga s’havia format al prestigiós Actors Studio de Nova York amb Jack Waltzer i John Strasberg i també havia estat alumna de l’argentina Nancy Tuñón i de l’actor català Jordi Olivé. A Miss Dalí va interpretar la cantant i model francesa Amanda Lear, que durant 15 anys va ser la millor amiga de l’artista i la seva musa. Amb Ventura Pons també va rodar La vida abismal (2007) i Be Happy! (2019). Va col·laborar amb directors com Isaki Lacuesta (Murieron por encima de sus posibilidades, 2014), Augusto Martínez Torres (Les pel·lícules del meu pare, 2007), Rafa Russo (Amor en defensa pròpia, 2006) i Marc Ferrer (Puta y amada, 2018), un director al qual va comparar amb el primerenc Pedro Almodóvar. També va participar en conegudes sèries de TV3 com Vendelplà, Polseres vermelles, La riera i El cor de la ciutat.

El 2015 es va mudar a París, on va fer teatre i televisió i tenia plans per progressar en la industria cinematogràfica europea. La pel·lícula que la impactar més d’adolescent va ser Midnight cowboy per la interpretació de Dustin Hoffman i Jon Voight. En un viatge a Los Angeles, segons explicaria ella mateixa en el seu lloc web, va conèixer personalment Voight i li va poder explicar què havia significat aquella pel·lícula en la seva vida.

Parlava perfectament català, castellà, francès, italià i anglès. Va estudiar filologia francesa a la Universitat Autònoma de Barcelona i abans de decidir fer el salt professional a l’actuació va treballar fins i tot d’assistent de vol. A Barcelona va estudiar en l’escola de formació d’actors però el mestre que el va marcar més va ser Jack Waltzer, que havia estat professor, entre d’altres, de Sigourney Weaver.

Estiuejava a Cadaqués des dels 17 anys, segons va explicar en una entrevista a la revista Fotogramas promocionant Miss Dalí. En l’estrena del film a Londres va conèixer Siãn Philiips i Claire Bloom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia