Necrològiques

CULTURA

Mor als 93 anys l’actriu Maruja Alfaro, gran defensora del català a les Illes

Va participar en més de 90 muntatges i va rebre el premi Ramon Llull el 2001

L’actriu barcelonina Maruja Alfaro Brenchat (8 de setembre, 1930), un dels grans referents teatrals als Països Catalans, ha mort aquest divendres a Palma als 93 anys, segons ha avançat el diari Última Hora. Bona part de la seva trajectòria la va dur a terme a les Illes, on s’hi va traslladar amb la família quan tenia deu anys. Va rebre el Premi Ramon Llull el 2001, el guardó a la trajectòria professional per l’Associació d’Actors i Actrius de les Illes (2006) i el Jaume II del Consell de Mallorca (2007).

Una de les seves interpretacions més recordades és la que va protagonitzar en l’obra Mort de dama, un muntatge teatral inspirat en la novel·la del mateix nom de Llorenç Villalonga i que va portar a terme Pere Noguera. Un del seus autors preferits va ser Joan Mas i Bauçà i també és coneguda per la seva vessant d’activista cultural. Va participar en les campanyes Sí a un pla de xoc per la llengua de l’Obra Cultural Balear, i Cafè per a la llengua.

L’actriu va començar la seva carrera artística en la companya de Marcos Redondo als anys quaranta quan era una adolescent interpretant sarsueles com Katiuska, Los claveles o La dolorosa. Va formar part del grup de la companyia dels Obrers Catòlics i posteriorment dls grups Illa d’Or i Companyia Majòrica. A Palma va fundar les agrupacions Bellver i Assistència Palmesana, de la qual en va ser directora d’escena i actriu.

Al costat del seu marit, el productor Antoni Zanoguera, va ser cofundadora i propietària de la companyia Zanoguera-Alfaro i va col·laborar, entre d’altres, amb Xesc Forteza, Anselm Turmeda, el Teatre Principal, la Fundació Teatre Principal de Palma i Teatro de Buenos Aires.

Va participar en més de 90 muntatges teatrals i va fer activitats de docència i de col·laboracions amb mitjans de comunicació i també es va endinsar en el món de la literatura. Va rebre el Premi de Creació Literària per a Persones Majors del Consell de Mallorca amb la novel·la Nits perdudes. També va escriure una autobiografia No tot foren flors i una altra novel·la Catalina sota els arbres.

També va ser coneguda a les Illes per la seva activitat professional a la ràdio, la televisió i el cinema. Entre el 1985 i el 1986, amb la col·laboració del músic Joan Bibiloni, participà en l’enregistrament de Ses Rondaies mallorquines en una vintena de cassets i discos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia