Necrològiques

CULTURA

Mor als 95 anys Enric Huguet, un dels pioners del disseny i el cartellisme a Catalunya

Va fundar el seu propi estudi i va ser professor durant trenta anys a La Masana

El dissenyador català Enric Huguet Muixí (Barcelona, 1928), creador d’alguns dels cartells més icònics del país, va morir dimarts als 95 anys. Era un referent internacional i va ser considerat un dels grans pioners del disseny gràfic català al costat de noms tan il·lustres com els de Domènech, Pedragosa, Pla-Narbona, Vellvé, Baqués, Moradell i Ricard Giralt-Miracle. Va ser també un reconegut professor durant tres dècades (1963-1993) a l’escola Masana i professor a la Universitat de Barcelona.

El Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, del qual n’era membre d’honor, ha enviat una emotiva nota recordant la transcendència de la seva figura: “Les seves imatges formen part del nostre entorn visual, ens han acompanyat de forma quotidiana i són el resultat de més de 70 anys d’un exercici professional sempre sorprenent i impactant.”

Un dels seus cartells més coneguts és el dedicat als Jocs Olímpics del 1992 però n’hi ha d’altres encara més populars com la capsa dels Gelocatil, el logotip de l’empresa Santiveri, els dels diccionaris VOXi ei de les autopistes ACESA.

“Lúcid fins al final, ens marca una manera de fer que ha guiat la trajectòria, en la qual unir i compartir bases sobre la qual seduir i comunicar. La persona desapareix, els projectes i el seu exemple no, romanen i ens ajuden a suportar la tristesa de la distància. El disseny de la comunicació és possible i millor gràcies a ell”, recorden els seus companys del col·legi.

Entre els reconeixements que va rebre destaca el Delta (1962), el premi Laus el 1973 i la menció especial al Disseny amb la qual va ser distingit pel govern espanyol el 2013. Se li va retre homenatge al Blanc Festival i les seves obres han estat exhibides al Muse d’Art Modern de Barcelona, però també a d’altres centres de tot el món.

Es va formar a l’Escola Oficial d’Arts Aplicades de Barcelona on va estudiar amb Francesc Labarta. Més endavant també estudiaria Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Va començar la seva trajectòria professional als anys quaranta. El 1955 va fundar el seu propi estudi, on va treballar en el disseny de cartells, logotips i il·lustracions corporatives. Va destacar sobretot en els sectors de la comunicació comercial i en la creació de marques per al sector farmacèutic.

Algunes de les seves obres més reconegudes les va fer per a la Fira de Mostres i el Saló Nàutic. La seva influència era la de les grans escoles europees del disseny gràfic i comercial. El seu estil era el d’un grafisme, simplificat i ben construït que eludia les complexitats visuals per tal d’assolir en les formes planes i el contrast cromàtic una força comunicativa especial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia