Necrològiques

SOCIETAT

Mor el lloretenc Josep Ribera, un dels grans sardanistes de Catalunya

Va ser futbolista i entrenador del Lloret i president de la penya barcelonista

El conegut sardanista i activista cultural i esportiu Josep Ribera i Cardona (Lloret de Mar, 1937) ha mort avui als 87 anys, segons ha comunicat RAB Ràdio, l’emissora de Catalunya Exterior en la qual era el presentador de l’espai setmanal Catalunya Sardanista.

“Transmetia els valors sardanistes i el seu profund amor per Catalunya, pel seu poble Lloret de Mar, pel català i per totes les tradicions catalanes a tots els catalans de l’exterior”, assenyala el comunicat de condol de l’emissora. “Tota els que fem RAB Ràdio arreu del món ens sumem i compartim el dolor de la família per tan sensible pèrdua”, ha reblat el comunicat de l’emissora. El 1968 ja va ser el promotor de l’Aplec de la Sardana de la seva vila. També havia col·laborat a Nova Ràdio Lloret.

Ribera va estudiar a l’Escola Industrial de Barcelona, on va aprendre arts gràfiques. En l’àmbit professional va estar vinculat a l’Impremta Santa Cristina. Des de ben jove va ser un esportista conegut a Lloret. Va practicar l’atletisme i va ser jugador i entrenador del Club de Futbol Lloret i d’altres equips de la demarcació. Era un culer apassionat i això el va portar a presidir la Penya Barcelonista de Lloret, una de les més rellevants de les comarques gironines. En l’associació va posar en marxa activitats per als joves que anaven més enllà dels viatges al Camp Nou per veure el primer equip.

Va ser un dels promotors més destacats de l’activitat associativa. La seva tasca dinamitzadora es va estendre des dels seixanta fins els darrers anys. Va ser un integrant actiu dels Amics de la Sardana i el locutor que va fer que aquesta música sonés periòdicament a Nova Ràdio, on va fer uns 500 programes, ja que era una eminència. El seu fons personal el té cedit a l’Ajuntament de Lloret i inclou una gran col·lecció relacionada amb la promoció del sardanisme.

Els documents cedits inclouen també altres arxius d’interès, com ara una col·lecció de poesies manuscrites originals del poeta Frederic Planella Guille, i un recull de fotografies associat a la branca materna, Cardona – Català, amb imatges originals de la puntaire lloretenca Maria Català i les seves filles, Conxita i Pepeta Cardona Català, entre d’altres.

Estava casat amb Núria Mercader Mercader i tenia dos fills. La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest diumenge a les 10 del matí a la parròquia de Sant Romà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia