Canals

Idees de llarg recorregut

Les cases prefabricades cobren cada cop més aliats, ja que permeten introduir materials nobles com la fusta i generar economies circulars i de proximitat

Poden oferir una opció més competitiva en alguns mercats i la disponibilitat dels materials de proximitat
Un preu de venda més competitiu per a les cases prefabricades pot afectar l’oferta i la demanda
Les cases prefabricades es fan en un entorn controlat i això permet tenir més verificació de la qualitat i una construcció més ràpida

La irrupció de les cases prefabricades com a alternativa a la construcció tradicional ha permès introduir noves tendències, nous materials i nous calendaris als processos de construcció. I també ha possibilitat reduir els costos en molts casos. Les cases prefabricades són construccions més lleugeres que no es fan al lloc on acabaran col·locades. Es construeixen en un entorn controlat, i això facilita tenir més supervisió de la qualitat i una construcció més ràpida. Els materials són fabricats en sèrie, i això contribueix a optimitzar el procés de construcció i reduir els temps d’espera. Les cases prefabricades tenen costos més baixos perquè els components es fan de manera massiva i la construcció és accelerada. A més, són construccions flexibles, que permeten fer personalitzacions. Es poden adaptar a les necessitats i els desitjos dels clients, amb opcions per triar materials, acabats, distribució de l’espai i dissenys arquitectònics. I, a més, són construccions molt sostenibles perquè incorporen pràctiques d’edificació molt respectuoses com l’ús eficient d’energia i aigua, la incorporació de materials reciclats i la producció reduïda de residus de construcció. Això pot contribuir a una menor empremta ecològica i a una major eficiència energètica.

En el procés de construcció de cases prefabricades també hi ha alguns inconvenients. Malgrat que permeten una certa personalització, hi ha certes limitacions en comparació amb les construccions tradicionals, ja que l’edifici s’ha d’adaptar a la mida dels components prefabricats, l’estructura del transport o les limitacions de la fàbrica. Tanmateix, la ubicació de cases prefabricades també pot estar subjecta a certes restriccions. A vegades, les regulacions locals o els accessos limitats poden influir en la capacitat de transportar i muntar les cases en determinats llocs. I el transport de les cases prefabricades fins a la ubicació final pot ser un desafiament logístic, especialment en llocs de difícil accés. A més, el procés de muntatge pot requerir equips especialitzats i una mà d’obra qualificada. Algunes cases prefabricades poden requerir un manteniment regular a causa de la seva construcció i els materials específics. És important assegurar-se que els components i materials siguin de qualitat per garantir la durabilitat a llarg termini.

Impacte en el mercat

L’auge de les cases prefabricades pot tenir un impacte en el preu de mercat de l’habitatge. Un preu de venda més competitiu per a les cases prefabricades en comparació amb les alternatives de construcció convencionals, pot afectar l’oferta i la demanda. Si hi ha una demanda considerable d’aquest tipus d’habitatges, l’augment de l’oferta pot ajudar a estabilitzar els preus o frenar l’increment excessiu.

L’existència de cases prefabricades com a opció de compra pot generar més competència en el mercat immobiliari, cosa que pot incentivar els promotors i els constructors a oferir alternatives més atractives i competitives en termes de preu i disseny. En aquest context, és possible que hi hagi una pressió a la baixa en els preus de mercat per mantenir-se competitius. Però, alhora, és cert que tradicionalment hi ha hagut una percepció de menor qualitat en les cases prefabricades en comparació amb les construccions tradicionals. No obstant això, a mesura que la tecnologia i els processos de fabricació milloren, aquesta percepció està canviant. Si les cases prefabricades estan ben dissenyades, amb materials de qualitat i una bona construcció, és possible que guanyin acceptació i una percepció millor de valor en el mercat.

En aquest context, també s’ha de tenir en compte la localització.

El context regional és important en la determinació del preu de mercat, i és cert que en determinats llocs serà més fàcil que en altres la incorporació d’aquest tipus de construcció en els mercats convencionals. Les cases prefabricades poden suposar una opció més accessible i competitiva en alguns mercats, i la disponibilitat dels materials de proximitat i disposar dels processos de fabricació a una distància curta també són factors que cal tenir en compte, ja que poden influir a generar economies circulars molt interessants a l’hora de desenvolupar nous nínxols de mercat. De la mateixa manera, mentre que en alguns llocs pot ser un mercat d’oportunitats, per a altres podrien tenir una influència més limitada en els preus de l’habitatge, precisament per la necessitat de transportar aquestes cases a llargues distàncies o no disposar dels materials de fabricació a prop.

Materials sostenibles

En les cases prefabricades es fan servir diversos materials, que varien segons el disseny, el fabricant i els requisits específics del projecte. És cert, però, que cada vegada més la tendència és recuperar materials nobles com la fusta, que ha esdevingut un material molt popular en aquest tipus de construccions.

La fusta es pot utilitzar en l’estructura, els plafons de paret, els sostres i altres elements constructius. La fusta és un material renovable, lleuger i té bones propietats aïllants. També pot ser més sostenible si s’obté de boscos gestionats de manera responsable. Algunes cases prefabricades incorporen també elements d’acer, formigó o fins i tot plàstic, encara que aquests materials tendeixen a anar desapareixent perquè el mercat ha optat per promoure els sostenibles i responsables amb l’entorn que, a més, permetin reduir les emissions de CO2.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia