Sense - Avui

Veïns en perill d'embargament a Castellbell i el Vilar

Els costos per la reforma de La Vall de Montserrat són massa elevats per a alguns veïns

Les reformes que s'han de fer a la urbanització La Vall de Monstserrat, a Castellbell i el Vilar, suposen per a alguns dels residents uns costos que no poden assumir i que podrien dur a l'embargament de les seves cases.

El projecte i el problema

Es tracta d'un projecte per instal·lar llum i clavegueram als carrers de la zona, que també s'han d'asfaltar. Són necessitats bàsiques, ja que en els últims anys la urbanització s'ha tornat de primera residència i l'associació de veïns les havia reclamat anteriorment, tenint en compte que paguen IBI. El projecte portava anys en llista d'espera i amb el nou alcalde d'aquesta legislatura, Agustí Navalles, s'ha tirat endavant tal com s'havia anunciat a les eleccions passades. El problema rau en els elevats costos que els residents a La Vall de Montserrat hauran d'afrontar per la gestió de les obres, que ascendeixen a 360.000 euros en un moment de crisi i suposen per a part dels veïns un perill d'embargament.

En el cas de Sònia Ordóñez, una veïna de 30 anys, la casa és la seva única residència i no pot aconseguir un préstec personal per poder fer front als aproximadament 52.000 euros que ha de pagar per les reformes. La seva situació de mileurista, separada, hipotecada i amb una quota mensual de 1.117 euros que paga amb ajuda del seu pare i del lloguer d'una habitació, fa que els bancs li neguin el crèdit un cop analitzen els seus moviments financers.

Les notificacions enviades per l'ajuntament demanen als veïns el pagament del primer termini, de 850 euros, a finals de desembre sota advertència de començar un embargament. Dos mesos després d'aquest primer pagament, que es justifica per a gestions de l'empresa contractada, Ordóñez haurà de fer tres liquidacions de 6.000 euros cadascuna (6 euros per metre quadrat). S'ha reunit amb representants de l'ajuntament en diverses ocasions per tal de demanar ajudes econòmiques i col·laboració en les despeses carregades a veïns que no poden fer-hi front, proposant mesures com ara autoliquidacions a llarg termini (8-10 mesos), una mena de préstec mensual.

A l'espera d'ajudes
Des de l'ajuntament esgrimeixen, però, que no es poden fer càrrec de les despeses en la mala situació econòmica per la qual s'està passant ni actuar com un banc que concedeixi aquests préstecs. Josep Torras, primer tinent d'alcalde, justifica que Sònia Ordóñez ja sabia en el moment de comprar la casa, nou anys enrere, que les reformes arribarien i que el seu cost correspon al cent per cent als veïns. Des del consistori, explica Torras, s'intenta “fer tot el possible” i valorar les possibles mesures que alleugin els veïns, però no poden “fer de pare de la família”.

Dins d'aquestes mesures s'han allargat els terminis per al pagament de les quotes i s'ha aconseguit, segons el primer tinent d'alcalde, el mínim cost possible per a les reformes. Amb aquest propòsit s'ha creat Impuls Castellbell, una empresa municipal que gestiona la urbanització i duu a terme la burocràcia amb els veïns. A més, el consistori actua com a intermediari amb les caixes d'estalvi.

Ordóñez es queixa també de la mala coordinació de l'ajuntament, on inicialment la van dirigir a la regidoria de Serveis Socials i li van dir que esperés els resultats d'una reunió que se celebraria per prendre mesures contra els problemes econòmics dels veïns més necessitats. A la fi del termini Sònia Ordóñez s'ha quedat sense cap resposta i aquesta regidoria s'ha desentès del cas. Torras replica que potser hi havia alguna descoordinació als inicis de la posada en marxa del projecte però que ja està solucionat, i que l'únic que l'assistenta social podia fer era expedir un informe que avalés la situació econòmica de Sònia Ordóñez i els altres veïns amb dificultats per fer els pagaments.

Josep Torras calcula que al voltant d'un terç dels 370 residents a la urbanització La Vall del Monstserrat tenen dificultats per pagar les quotes urbanístiques i que, entre aquests, una part podrà fer-hi front mitjançant préstecs personals o ampliacions d'hipoteca. La resta hauran de ser embargats.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.