Comunicació

Lanao rep el Bonmatí

El periodista anglesenc Pau Lanao va rebre ahir el 38è premi Manuel Bonmatí de periodisme, del Rotary Club de Girona, per un article publicat a El Punt Avui

El reportatge ‘Grisa, però no negra’ recorda el moviment cultural gironí de principis del segle XX

El periodista Pau Lanao i Reverter (Anglès, 29 de juny del 1955), vinculat a aquest diari des de principis dels anys vuitanta, va rebre ahir el 38è premi Manuel Bonmatí de periodisme, convocat pel Rotary Club de Girona i dotat de 1.800 euros, pel reportatge Grisa, però no negra, publicat el 8 d’agost passat a l’edició gironina d’El Punt Avui, dins la sèrie estiuenca Moments estel·lars de l’interior. De fet, Lanao ja va guanyar el 22 de febrer passat, juntament amb Carme Vinyoles i Miquel Torn –amb els quals forma un equip periodístic de llarg recorregut–, un dels premis Carles Rahola de Comunicació Local per la sèrie que havien publicat a El Punt Avui l’estiu del 2017, Moments estel·lars de la Costa Brava. Per equilibrar el gran protagonisme que sempre té la costa gironina, l’estiu següent van mirar cap a l’interior.

Pau Lanao va rebre el premi Manuel Bonmatí en un acte que va tenir lloc ahir al vespre en un acte a l’hotel Carlemany de Girona, amb les intervencions de representants de l’Ajuntament de Girona i del Rotary Club. El jurat d’aquesta 38a edició ha estat format per Joaquim Nadal, Enric Mirambell, Toni Gascon, Dolors Reig, Jordi Dalmau, Marc Payrà, Joan Pagès, Jordi Xargayó, Jordi Grau i Xavier Castillón, amb Carles Ribas com a secretari d’aquest guardó creat per recordar el periodista, polític i banquer gironí Manuel Bonmatí (1903-1981), fundador de la revista Presència.

Pel que fa a l’article guanyador d’aquesta edició, Grisa, però no negra, Pau Lanao hi recordava un grup de joves intel·lectuals gironins que, a principis del segle XX, “van trencar les convencions, el resclosiment de centúries i van decidir que calia activar la cultura i posar-la al servei de l’obertura de mires i el progrés”. Personatges que van acabar sent referencials, com ara Carles Rahola, Prudenci Bertrana, Fidel Aguilar, Rafael Masó, Miquel de Palol, Xavier Monsalvatje, etc. van posar en marxa en aquella Girona dominada pels militars i capellans, “una petita revolució a través de la cultura”, segons Lanao.

Llicenciat en història de l’art, Pau Lanao ha exercit bona part de la seva carrera periodística en aquest diari, però també ha col·laborat amb altres mitjans, com ara El Periódico de Catalunya, Diari de Barcelona i Revista de Girona. També és autor o coautor d’una dotzena de llibres. En la seva tasca periodística sempre ha mostrat una gran sensibilitat social, que l’ha portat també a ser president de la Coordinadora d’ONG Solidàries. El 1994 va rebre el Premi Nacional de Periodisme, fent tàndem amb Carme Vinyoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia