Comunicació

L’home rere el capellà

TV3 estrena aquest vespre el telefilm ‘L’enigma Verdaguer’, sobre la vida d’un poeta que, amb el suport dels poderosos, va acabar sent una veu del poble

El director Lluís Maria Güell diu que és més una aproximació biogràfica que un ‘biopic’

“Es podien fer dos tipus de productes: una mena de tesi doctoral, feixuga de veure, o el que s’ha fet, una adaptació televisivament atractiva. Per tant, ens hem permès alguna llicència”, va explicar dilluns Lluís Maria Güell, director de L’enigma Verdaguer, pel·lícula feta per a televisió que estrena avui TV3 (21.55 hores) sobre la figura de Jacint Verdaguer. “El que hem volgut és explicar l’home rere el capellà, el mossèn Cinto. Un personatge amb una vida molt contradictòria, però molt vital, amb energia i una gran dosi de rebel·lia. Un home que passa a tenir al seu costat els més poderosos i, finalment, acaba sent perseguit per ells i erigint-se en el poeta del poble”, va dir Güell al Palau de la Música en la presentació del telefilm, del qual va destacar més el caràcter d’aproximació biogràfica que el de biopic.

L’obra ha estat escrita per David Plana a partir d’una història d’Enric Gomà, Teresa Vilardell i David Plana. Es tracta d’una producció de Diagonal Televisió, coproduïda per TV3 i RTVE, amb el suport de l’ICEC.

El telefilm, que s’ha rodat simultàniament en català i castellà, ha rebut l’assessorament dels experts Xavier Bru de Sala –autor de la idea original i responsable de la direcció argumental– i Narcís Garolera –ha actuat com a assessor biogràfic i lingüístic–, que han buscat el rigor en un producte que, no obstant això, pretén despertar la curiositat de l’espectador perquè “després de veure la pel·lícula tingui ganes de buscar l’àmplia bibliografia que hi ha”, va dir Lluís Maria Güell. L’actor protagonista és Ernest Villegas, que encarna “un Verdaguer magnífic”. “S’hi assembla i, a sobre, és osonenc”, remarcava Güell. Altres actors que intervenen en la sèrie són David Marcé, que fa de marquès de Comillas; Bea Segura, com la reina Maria Cristina; Clara Segura, com a Emília; Roger Casamajor, que interpreta el canonge Collell, el millor amic de Verdaguer; Llum Barrera, com a Deseada Duran, que va ser qui el va introduir en el món dels exorcismes; Dafnis Balduz, com a mossèn Joan Güell; Juanjo Puigcorbé, com a Menéndez Pelayo, i Pau Roca, com a alcalde Amat. També hi intervenen els actors Francesc Orella, com a pare Pinyoli, i Pere Arquillué, com el gran detractor de Verdaguer, el bisbe Morgades.

En la presentació del telefilm, també hi va intervenir Oriol Sala-Patau, cap de ficció i cinema de TV3, que va dir, amb relació al fet que es tracta d’una coproducció amb RTVE, que “només així s’aconsegueixen productes de qualitat”. “Per a TV3, és una obligació i una necessitat buscar biopics d’aquest estil i fer recerca en part de la nostra història”, hi afegia.

El director de TV3, Vicent Sanchis, reflexionava: “Produir ficció és complicat, sobretot per a una televisió pública, al costat de les grans productores i les plataformes, però som una empresa modesta que hem aconseguit un producte amb el màxim d’encerts, un gran personatge, un gran director, un gran guió i molt de talent.”Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
L’Última Hora, 12 d’agost

L’Última Hora, 12 d’agost

BARCELONA
L’Última Hora, 11 d’agost

L’Última Hora, 11 d’agost

BARCELONA
L’Última Hora, 10 d’agost

L’Última Hora, 10 d’agost

BARCELONA
L’Última Hora de diumenge 9 d’agost

L’Última Hora de diumenge 9 d’agost

Barcelona
L’Última Hora de dissabte 8 d’agost

L’Última Hora de dissabte 8 d’agost

Barcelona
L’Última Hora, 7 d’agost

L’Última Hora, 7 d’agost

BARCELONA
HBO

Lovecraft en territori afroamericà

Barcelona
Netflix. Drama / Intriga

Amor, intrigues i mentides en un transatlàntic

PLATAFORMA. Drama

‘Hipócrates’, de film a sèrie francesa