Comunicació

Una Mosca per a Sopa

Els guardons del Col·legi de Periodistes de Girona homenatgen la periodista Montse Pous i a Ràdio Olot, com a emissora pionera de la ràdio en català

La festa de lliurament dels premis se celebrarà demà a l'Espai Marfà de Girona

Els periodistes gironins ja van guardonar el 1990 Sopa de Cabra amb la Mosca Mediterrània, guardó desaparegut i que reconeixia la difusió de la realitat i els valors de les comarques gironines més enllà de les seves fronteres naturals. Ara, 21 anys després, i arrel del retorn als escenaris de la banda de Gerard Quintana, el Col·legi de Periodistes de la demarcació ha reconegut de nou Sopa de Cabra amb la Mosca de Sant Narcís “per la seva història, i pel ressò que ha tingut la seva tornada als escenaris”.

Pel que fa a la Mosca del Col·legi –que premia una trajectòria professional– en aquesta edició es fa un doble homenatge. En primer lloc a la periodista Montse Pous (1961-2011), “que no va permetre que la malaltia que patia fos un condicionant per exercir la seva professió”, com va recordar el vicepresident dels periodistes gironins, Jordi Grau, durant la presentació de les Mosques de la Informació 2011. “Volem que l'acte de lliurament sigui també un homenatge a Montse Pous, que es mereix els elogis de la professió”, va destacar Grau. La segona Mosca del Col·legi és per a Ràdio Olot. Des dels seus inicis, el 1951, ha estat la ràdio de referència de la Garrotxa. A més, el 8 de setembre del 1976, quan complia 25 anys, es va convertir en la primera ràdio de Catalunya a emetre en català, prenent el relleu de l'emblemàtica Ràdio Associació de Catalunya (1931-1939). “És un honor premiar la seva trajectòria”, va dir Jordi Grau.

La festa d'entrega de premis se celebrarà demà a dos quarts de nou del vespre a l'Espai Marfà de Santa Eugènia de Girona. És una tradició que la festa dels periodistes gironins tingui lloc en edificis singulars, rehabilitats i encara sense inaugurar, de les comarques gironines.

Jordi Grau va recordar “els moments complicats” que viu la professió i va recalcar la importància i la “necessitat” més que mai, amb el boom de les xarxes socials, de la funció de mitjancer del periodista.

La resta de guardonats amb la Mosca Grossa –a persones o entitats que faciliten la feina als periodistes– i la Mosca Borda –als que l'entorpeixen– se sabra demà.

L'obra: les ales d'una mosca

L'autor del guardó és Alfons Plujà (Castellfollit de la Roca, 1974), que ha ideat les ales d'una mosca a partir del teclat d'una màquina d'escriure antiga que li va regalar un periodista. “És un orgull fer el trofeu”, va dir Plujà que ha utilitzat fundició de bronze per cera perduda, fusta de cedre i pedra nummulítica de Girona. La peça, que l'autor no volia que fos molt abstracta, vol representar també l'evolució de la comunicació al llarg del temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.