Comunicació

El somni de construir el país, en un documental

TV3 i La Xarxa recorden demà el centenari de la Mancomunitat de Catalunya amb un programa especial

La Mancomunitat és la primera institució d'autogovern després de la desfeta del 1714. Ho va recordar el director del documental Somiar un país, construir un somni, Enric Canals, que TV3 estrenarà diumenge a la nit. Produït per La Xarxa de televisions locals, l'entitat va apostar-hi pel “component institucional i territorial vinculat al món local”, segons va dir el cap de programes de La Xarxa, Jordi Sacristán.

El documental explica com vivia la societat del 1914, la irrupció de la Mancomunitat i la incidència de la Gran Guerra en l'economia. S'acosta a aquells anys amb entrevistes a historiadors i polítics i documents de l'època. Els paral·lelismes entre fa cent anys i ara es dedueixen en explicar l'enfrontament entre els polítics catalans i els dirigents del govern d'Espanya, a més d'incloure fets curiosos poc coneguts. A part del documental de prop d'una hora que estrenarà TV3, els canals locals emetran, entre l'11 d'abril i el 10 de maig, una sèrie de nou capítols de vint minuts cadascun que desenvolupen temàticament l'obra de la Mancomunitat.

Demà, especial a Presència

Sota el títol L'embrió de l'autogovern, la revista Presència dedica el dossier a la Mancomunitat de Catalunya, que aquest mes d'abril celebra el seu centenari. Són sis pàgines en les quals es fa un repàs a l'obra de govern de la institució. Els periodistes Adrià Gratacós, Maria Palau i Jordi Bordes analitzen els principals projectes que va dur a terme la Mancomunitat d'Enric Prat de la Riba, que volia fer de Catalunya un país modern i va crear les estructures (biblioteques, escoles, carreteres, xarxes de telèfon...) que necessitava el país per ser-ho. L'ampli reportatge de Presència també inclou una entrevista al president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia