Comunicació

La festa de les cireres i la infermeria innovadora, avui a ‘L'illa de Robinson'

L'alcalde de Sant Climent de Llobregat explica els actes previstos per al cap de setmana

Objectes i procediments per fer l'estada agradable a l'hospital

La meitat de les cireres que es produeixen a Catalunya tenen l'origen en diverses poblacions del Baix Llobregat. Una d'aquestes poblacions, Sant Climent, va rebre fins i tot el distintiu de Cirerer del Llobregat durant la primera meitat del segle XX. La producció global actual a la comarca supera les 400 tones.

Aquesta és una de les ciutats de la comarca que celebren fires i festes anuals dedicades a aquesta fruita. La varietat més habitual és la Burlat, que és la més primerenca, i l'Starking, però hi ha una trentena de varietats diferents.

Altres poblacions que també celebren festes dedicades a la cirera són Santa Coloma de Cervelló, a més del Papiol i Torrelles de Llobregat. Les cireres del Baix Llobregat són molt preuades al mercat, ja que tenen unes qualitats difícils de trobar en les que vénen d'altres països.

Per parlar sobre aquesta fruita, les seves propietats, el que representa per a Sant Climent i les novetats de la fira que es fa aquest mateix cap de setmana, l'alcalde de la població, Isidre Sierra, i un agricultor participaran en la primera hora de L'illa de Robinson, un programa conduït i presentat per Eduard Berraondo.

Infermeres inventores

Però, a més, L'illa de Robinson tractarà altres qüestions, com ara l'experiència d'unes infermeres de l'hospital de Sant Joan de Déu d'Esplugues. En contacte directe amb els petits pacients, diverses infermeres que formen part d'un grup de millora integral de les condicions hospitalàries ideen procediments i aparells per millorar la seva estada a l'hospital i que sigui com més còmoda millor.

A Sant Joan de Déu, per exemple, van pensar a pintar els sostres de la planta d'hospitalització amb dibuixos perquè els infants que són traslladats en llitera cap a la sala d'operacions o a fer-se una prova tinguessin una visió més alegre.

Un infermer del mateix hospital va desenvolupar un porta-sèrum que els infants poden utilitzar de patinet i un altre va idear un sistema perquè les barres del llit fossin més segures. Diverses infermeres d'aquest hospital explicaran avui a L'illa de Robinson com van sorgir aquestes idees i altres coses que es poden fer per millorar l'estada a l'hospital.

La xacra de l'antisemitisme

Després de la final de bàsquet entre el Real Madrid i el Maccabi hi va haver una autèntica allau de piulades amb un elevat contingut d'insults, atacs i amenaces de mort contra el poble jueu en particular, sense distincions. Aquesta allau de missatges que incitaven a l'odi va crear una gran alarma social i també va preocupar les autoritats espanyoles, que van començar a conscienciar-se del problema després de l'homicidi de la presidenta de la Diputació d'Aragó. Però les piulades contra el poble jueu són un símptoma d'un problema molt més greu. El fet és que hi ha informes que demostren que l'Estat espanyol és el tercer país més antisemita d'Europa, i a Catalunya hem tingut en el passat exemples de conducta lamentable, de vegades des de les instàncies polítiques, contra els jueus.

Antoni Florido, president de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel, serà avui a L'illa de Robinson per parlar d'aquestes qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia