cultura

gastronomia

novetat editorial

Edicions Sidillà dedica un llibre a les escudelles populars de tot Catalunya

‘Catalunya bull', de Judit Pujadó, explica la història i les receptes de les sopes, els ranxos i les escudelles populars de mig centenar de pobles i ciutats d'arreu del país

Mieres, Verges, Vidreres, Garriguella, Capmany, Llançà i Palau-saverdera són alguns dels municipis gironins que, en determinats moments del cicle anual, tornen a treure les calderes o els perols al carrer per cuinar sopes, ranxos i escudelles populars per a centenars de veïns i visitants. A tot Catalunya hi ha cinquanta pobles i ciutats que mantenen aquesta rica tradició gastronòmica, recollida ara per Edicions Sidillà a Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars, de l'escriptora i historiadora Judit Pujadó, cofundadora també d'Edicions Sidillà amb Xavier Cortadellas. El llibre, publicat amb la cura que Edicions Sidillà aplica a tot el seu catàleg de “llibres de prop per anar lluny”, està prologat pel cuiner i gastrònom vallesà Pep Salsetes. “El fet que una cinquantena de pobles facin bullir unes olles pels carrers i places no té parió enlloc, cosa que fa pensar que les sopes i els ranxos populars són un dels diversos patrimonis immaterials de casa nostra, tot i que en aquest cas el material sigui ben palpable i que es consumeixi, en comú, per més de 100.000 persones pel cap baix”, escriu Pep Salsetes.

En les 286 pàgines del llibre, Pujadó fa un recorregut geogràfic i temporal per aquests cinquanta pobles i ciutats i els seus respectius ranxos i escudelles, i explica els orígens, l'evolució i les receptes d'aquestes sopes populars, que es concentren sobretot al voltant del carnaval, però també en altres dates, com ara el Nadal i Sant Antoni. Catalunya bull, il·lustrat amb nombroses fotografies antigues i actuals, confirma el resultat del concurs organitzat per Sàpiens i la revista Cuina, segons el qual l'escudella amb carn d'olla és el plat favorit dels catalans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
Salt

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell