cultura

Funcions suspeses al TNC, L’Auditori i el Festival MUD

La vaga va tenir incidència sobretot als teatres

Presència mínima de dones en els directes de TV3

El TNC, el Romea, el Condal i L’Auditori van ser els principals equipaments del país que van suspendre ahir la seva activitat com a conseqüència de la vaga. Els cinemes, ara bé, van funcionar majoritàriament amb total normalitat i les sales de concerts de Barcelona (a excepció de L’Auditori, que va cancel·lar el concert de Jean Rondeau perquè no podia garantir “els serveis adequats pel desenvolupament del concert a causa de la vaga laboral feminista”) van celebrar actuacions com ara les de Christina Rosenvinge a l’Apolo –precedit d’un acte reivindicatiu de dones treballadores de la indústria musical– o Sidecars a Bikini tal com estava previst. A Lleida, l’adhesió a la vaga de Maria Arnal & Marcel Bagés va obligar a endarrerir un dia la posada en marxa del Festival MUD i les dones de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya van sumar-se a l’aturada “perquè la indústria musical deixi de ser injustificadament masculina”. El Primavera Sound, per la seva part, va fer córrer per les xarxes socials la programació de la seva pròxima edició amb els noms subratllats en violeta de les artistes que hi prendran part i la proclama Sense elles, això no és un cartell. Al Palau de la Música, finalment, el comitè d’empresa va convocar aturades de dues hores en cada torn i va organitzar activitats al voltant de la reivindicació, tot i que el concert del vespre, de producció externa, es va realitzar.

Quant a teatre, les representacions de Sol, solet i Frankenstein al Teatre Nacional, d’Adossats al Romea i d’El fantasma de Canterville al Condal van quedar suspeses per decisió de la mateixa companyia, mentre que en la primera funció de Bull a la Villarroel estava previst llegir un comunicat en suport a la vaga i arrencar la funció quinze minuts més tard del previst. Fa uns dies, d’altra banda, i també dins l’àmbit teatral, Pirates Teatre va decidir ajornar un dia l’estrena al Maldà d’El gran Fracaroli per poder-se adherir a la vaga i, a L’Àtrium, va anul·lar-se la funció de Fuga de conills.

A la Filmoteca, i a causa del seguiment de la convocatòria, la Biblioteca del Cinema va obrir només un parell d’hores al matí. A través de les xarxes socials, el festival de Sitges va homenatjar algunes de les directores que hi han passat els darrers anys, mentre informava que “cada any són més les directores que ens fan gaudir a les sales”. Les dones que treballen al D’A van anunciar que s’afegien a la vaga amb el suport del festival, mentre que el festival L’Alternativa va donar suport a la vaga i va penjar un manifest on començava dient: “Avui fem vaga a favor de la igualtat, la llibertat, el respecte i la cura.” La plataforma digital Filmin, per la seva part, va promocionar pel·lícules agrupades temàticament perquè tenen dones directores, guionistes, muntadores o directores de fotografia, perquè tracten el feminisme o perquè ofereixen retrats d’apoderament femení.

Finalment, a TV3 i Catalunya Ràdio la programació habitual va quedar alterada en moltes franges del dia i la presència de les dones va ser mínima als programes en directe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic