cultura

MIA CASTELLVÍ

CAP DE COLLA DELS CAPGROSSOS DE MATARÓ

“Quedar els cinquens en el concurs és tot un orgull”

“Les colles grans, que porten anys al capdavant, sempre et repeteixen que el més difícil és mantenir-se”

“Som capaços de fer dos o tres castells de gamma extra en una mateixa actuació i intentar de nou aquest 5 de 9”

Els Capgrossos de Mataró encara estan de ressaca després de fer una de les millors actuacions de la història en el concurs de castells de Tarragona.

Podeu dormir o és un somni?
Encara no és un somni, però estem en procés d'aconseguir-lo. Hem aconseguit descarregar per tercera vegada una torre de 9 i això ens confirma que els Capgrossos ho podem fer. Ara, es tracta d'insistir-hi i anar per aquest 5 de 9 que vam tenir a tocar. El somni serà fer els tres castells de gamma extra, com la torre de 9, el 5 de 9 i el 9 de 8.
Quina ha estat l'estratègia per arribar-hi?
S'han treballat molts més castells de gamma amb estructures més complicades. Ens va anar molt bé la diada al maig per celebrar els 20 anys en què vam fer 20 castells diferents.
Va ser un entrenament forçós.
Vam tenir la gent preparada i motivada i vam començar forts amb castells de gamma extra. Encara no hem pogut descarregar el 4 de 8 amb l'agulla que ens agradaria o el pilar de 7 amb folre que ens permetria portar a plaça el pilar de 8 que l'any passat vam poder carregar.
L'exigència no para de créixer?
És brutal. Les colles grans que porten anys al capdavant sempre et repeteixen que el més difícil és mantenir-se. La torre de 9 amb folre i manilles que hem fet els Capgrossos va servir als de Vilafranca l'any 1996 per guanyar el concurs. Ara, el fem la cinquena colla; imagina el nivell d'exigència.
I això que veníeu d'uns anys dolents, si es pot dir.
Més que dolents, irregulars. Els castells de 9 s'han fet ara més aviat. Costa molt tenir les estructures del 3 de 8 i el 3 de 9 preparades i fins que això no passa, la resta de castells que se'n ressenten.
Quanta gent es mou que no veiem a la foto?
Són mínim unes 200 persones que estan a galeres fent el castell, però a Tarragona érem 700. La pinya que es veia era espectacular i això ens va permetre fer tots els castells sols. Ningú s'ho vol perdre després d'un any assajant i són els primers castells que portes a plaça. S'han de planificar els reptes a principi de temporada.
Per ara, teniu un bon regal d'aniversari, no?
Sí, quedar els cinquens en el concurs és tot un orgull i la gent veu que aquests vint anys serveixen per arribar a dalt del món casteller. Queda un pas per seguir les colles de Valls i els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona, que s'hi està incorporant. Confio molt en aquest final de temporada. Som capaços de fer dos o tres castells de gamma extra en una mateixa actuació i intentar de nou aquest 5 de 9.
Què va fallar a plaça?
Els nervis. Per dalt, potser no s'ho van acabar de creure. Hi va haver alguna batzegada que no vam controlar. Tot i que va pujar molt quiet, de cop, es va complicar i no vam saber-lo parar. La canalla va marxar per dalt amb una caiguda una mica lletja, però per sort ningú no va prendre mal. El volien repetir, però ja tindrem oportunitat.
Amb què et quedes del concurs?
Veure els xiquets de Hangzhou descarregant un 3 de 9 canvia la visió del món casteller. Que agafin la nostra tradició uns xinesos i arribin a fer castells de 9 no té nom. El nivell de castells de 10 i la lluita dels de Vilafranca i la Vella va ser molt maca.
T'hi acabes emmirallant?
Sempre penses que ho pots fer, perquè amb els castells no n'hi ha mai prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona
música

Brittain Ashford obrirà el 5è A Peu de Carrer de l’Ateneu 24 de Juny

girona
MÚSICA

El Palau de la Música recorda Juli Garreta i convida Raquel García-Tomás

BARCELONA
Música

L’Empordà Music Festival creix

LA BISBAL D’EMPORDÀ