cultura

Vagin comprant entrades

Igualada recuperarà el cinema comercial amb una sala a l'edifici de l'Ateneu Igualadí

L'Ajuntament ha subvencionat la major part de les obres a canvi que l'entitat gestioni una oferta cinematogràfica de 65 hores setmanals

Gairebé tres anys després del tancament dels cinemes Kursal, Igualada recuperarà el cinema comercial amb la nova sala que des del setembre s'està adequant a l'antic auditori de l'Ateneu Igualadí. Les portes de la sala s'obriran “durant la primera quinzena de desembre”, segons la presidenta de l'Ateneu Igualadí, Mireia Claret.

A hores d'ara ja s'hi enllesteix la instal·lació elèctrica i faltarà col·locar-hi les butaques, la pantalla, els equips de projecció i la tramitació dels permisos d'obertura. El nou cinema d'Igualada tindrà sistema de projecció digital i àudio d'última generació, amb 129 seients i dues localitats reservades per a persones amb mobilitat reduïda. Com sintetitza l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, “serà el millor cinema que hagi tingut mai la ciutat”.

Les obres han mantingut alguns elements originals de l'edifici modernista, com ara les motllures dels sostre, que queden integrades en la nova sala, ambientada en un color gris fosc.

Demanda ciutadana

Tot i que encara se n'ultimen els detalls, l'acte d'inauguració de la sala estarà “oberta a la ciutadania”, segons explica Claret. En certa manera, la sala també neix pel suport ciutadà a una campanya del mateix Ateneu Igualadí i l'associació Igualada Comerç. Amb el lema Una ciutat de cine amb cinema, durant l'any passat la iniciativa va recollir 5.146 signatures de persones que volien una sala de cinema a l'Ateneu.

A Igualada Comerç es van afegir a la demanda perquè consideraven el cinema com una oferta d'oci amb un efecte dinamitzador del comerç. També consideren que això evitarà que els igualadins marxin a altres ciutats.

Una oferta diversa

La presidenta de l'Ateneu Igualadí, Mireia Claret, ha explicat que el cinema arrencarà amb una oferta que inclourà sessions matinals de cinema familiar aprofitant les vacances escolars de Nadal, tot i que ja n'han definit les línies bàsiques de la programació. Les estrenes es concentraran divendres, dissabte i diumenge, dijous es dedicarà a films en versió original i dimecres serà el dia de l'espectador. La sala també acollirà les sessions del Cineclub Ateneu, que actualment es fan al teatre del mateix edifici, i estarà oberta a les projeccions que vulguin fer les entitats de la ciutat. Tot i que no estarà a punt per aquesta edició, el nou cinema s'incorporarà a les pantalles del Festival Zoom, que té a l'Ateneu Igualadí el seu centre neuràlgic. Els preus seran “populars”, segons ha avançat Claret, que hi ha afegit que ja estudien l'oferta de programació de la sala dels dilluns i dels dimarts.

Inversió municipal

Al gener passat l'alcalde d'Igualada va assegurar que hi havia tres inversors interessats a fer cinemes a Igualada. Malgrat anunci, ha estat l'Ajuntament el que ha hagut d'assumir 200.000 dels 250.000 euros que costa l'adequació del nou cinema. El conveni amb l'Ateneu Igualadí –propietari de l'immoble on es fa la sala– obliga l'entitat a programar 65 hores setmanals de cinema.

Segon cinema municipal

La sala de l'Ateneu, pagada per l'Ajuntament d'Igualada, s'afegirà a les dues sales auditori que l'Ajuntament del municipi veí de Santa Margarida de Montbui gestiona des de la primavera del 2015 al seu complex cultural Mont-Àgora.

Des de tots dos cinemes es defensa la complementarietat de les ofertes, malgrat la proximitat física de les sales, que estan situades a la mateixa conurbació de la Conca d'Òdena.

A la comarca també s'hi manté en funcionament el cinema del Casal de Tous, amb una oferta que atrau un públic fidel cada diumenge.

LA DATA

16-1-2014
va ser quan les portes dels cinemes Kursal, les últimes sales comercials, es van tancar.

LA XIFRA

200.000
euros
són els que l'Ajuntament d'Igualada ha destinat a l'adequar la sala de cinema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles