Congrés a la UdG sobre el ressò europeu de l'obra del gironí Francesc Eiximenis

Especialistes internacionals es reuneixen a Girona

Llibres com el tractat enciclopèdic Lo Crestià o el Llibre dels àngels, van ser autèntics supervendes a l'Europa medieval, que Francesc Eiximenis va voltar com a estudiant i docent. El Congrés Internacional Francesc Eiximenis, organitzat per l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG, es fa aprofitant la coincidència dels sis-cents anys de la mort del gironí i és la primera reunió científica d'aquestes característiques dedicada monogràficament a l'obra d'un autor que genera un interès creixent en l'àmbit científic i universitari europeu. Durant el congrés es tocaran temes relacionats amb la biografia, les obres, les idees polítiques i religioses, les relacions amb la corona catalana i les observacions sociològiques d'un escriptor prolífic com pocs i en molts aspectes encara poc conegut. El congrés inclourà ponències d'investigadors d'universitats franceses, italianes i dels Estats Units.

Francesc Eiximenis va néixer entorn del 1330 a Girona, ciutat on va professar els primers vots de l'orde franciscà.

Gironí universal

Va estudiar en diverses ciutats europees com la Universitat d'Oxford, probablement també a la de París, i a la de Tolosa de Llenguadoc, a banda de pelegrinar per capitals com Colònia, Florència, Avinyó i Roma.

El 1352 rep els ordes majors a Barcelona i exerceix com a docent a Lleida i a Barcelona.

El 1384 es trasllada a València i el 1409 el papa Benet XIII el nomena bisbe d'Elna (al Rosselló) i patriarca de Jerusalem, dues distincions que Eiximenis no pot gaudir durant gaire temps, ja que mor aquell mateix any a la ciutat de Perpinyà.

Vi, figues i «foie»

El congrés que comença demà a la UdG inclou diverses activitats paral·leles, entre les quals destaca la sessió Eiximenis, els franciscans i el vi, que es farà divendres, a un quart de set, a la sala de graus de la Facultat de Lletres. En la sessió hi prendran part els professors Damien Ruiz, de la Universitat d'Ais de Provença; Francesco Santi, de la Universitat de Lecce; Xavier Renedo, de la UdG, i el cuiner Joan Roca. Inspirant-se en la gastronomia de l'època d'Eiximenis (que és autor, per cert, de Com usar bé de beure e menjar, contingut en el llibre Terç de Lo Crestià), Roca servirà als assistents un plat consistent en premsat de figues amb foie i una copa de pero ximenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona