cultura

Literatura

Ja passa de taca d'oli

El festival de novel·la negra de Tiana celebra el cinquè aniversari els dies 20 i 21 de gener amb 25 activitats i un homenatge a l'escriptor Andreu Martín

En un futur immediat, Tiana Negra podria durar més dies si l'augment de xifres es manté
L'actor Marc Martínez serà entrevistat pel seu paper de psicòpata en la sèrie ‘Nit i dia'

Les tradicions que funcionen tenen un espai guanyat en l'agenda de qui les segueix any rere any. Un espai mental cedit de manera automàtica, perquè no demana sentit ni origen als fidels. Però per assolir, per exemple, 100 anys en actiu, primer cal fer-ne 80, 50, 33, 18... O cinc, que són els que aquest any celebra el festival Tiana Negra.

Com en les edicions anteriors, el festival està comissariat pel periodista i escriptor mallorquí Sebastià Bennasar –amb ajut de l'Ajuntament de la localitat i de noms propis com ara Jordi Fernando, Dolors Sàrries i Laura García, entre d'altres–, que cada any busca la manera d'ampliar l'oferta d'activitats i de millorar-ne la qualitat i l'efecte crida dels autors convidats per engrescar més públic. I tot mirant de “no créixer per sobre de les possibilitats”. “Vull que es mantingui com és: un punt de trobada entre lectors, autors, editors, periodistes i gestors culturals, on la gent ens puguem dir pel nom i que sigui una cita anual imprescindible per a la novel·la negra catalana”, comenta Bennasar, que, de tota manera, es planteja ampliar els dies de la cita en edicions futures si l'augment de les xifres globals es manté.

Tot i que va néixer amb la intenció –modesta i assumible, com s'ha demostrat– de ser el tret de sortida de BCNegra, que aquest any arriba a la dotzena edició, el fet de dedicar-se exclusivament a obres en català singularitza el festival de Tiana. En els quatre anys anteriors, han assistit unes 5.000 persones a les prop de 100 activitats programades, que han donat veu a uns 100 autors i especialistes en el gènere negre i policíac.

“Hem fet una mica de taca d'oli; hem ajudat a consolidar algunes col·leccions, a crear nous festivals similars i a guanyar més espai per a la novel·la negra en català als mitjans de comunicació”, afirma Bennasar.

I la taca d'oli i els seus beneficis –som de dieta mediterrània– també esquitxen la venda de llibres, perquè els lectors poden comprar títols dels participants –i demanar que els hi signin, o no– al mateix lloc on se celebren els actes.

Una altra de les iniciatives particulars és el premi per a novel·les inèdites Memorial Agustí Vehí-Vila de Tiana, publicat per Alrevés en la col·lecció Crims.cat, que el setembre passat també va celebrar el cinquè aniversari.

La sala Albéniz del Casal de Tiana serà l'escenari, com és habitual, de la majoria de xerrades, entrevistes, lectures, conferències, espais musicals, etc. que tindran lloc en el marc de Tiana Negra.

Divendres 20 de gener, a les 19.30 h, inaugura el festival un homenatge al prolífic, multidisciplinari, admirat i llorejat autor Andreu Martín, a càrrec d'Àlex Martín –no els uneix cap parentiu– i Sebastià Bennasar.

A partir de les 20.30 h, es donarà a conèixer el guanyador de la quarta edició del premi Memorial Agustí Vehí i es presentarà oficialment l'obra guardonada l'any passat, Els ossos soterrats, del narrador i poeta alcoià Silvestre Vilaplana.

Dissabte 21, a partir de les deu del matí i al llarg de dotze hores gairebé ininterrompudes, es podrà assistir a un total de cinc taules rodones, amb temes com ara Més enllà de la metròpoli barcelonina, Aproximacions perifèriques al gènere i Escriptores i periodistes, límits i barreres?, amb la participació d'autors com ara Ramon Solsona, Raquel Gámez, Elena Torres, David Marín, Sílvia Mayans, Fàtima Llambrich, Esperança Camps, Núria Cadenas, Anna Maria Villalonga, Ignasi Oliveres, Pop Negre...

A les 17.30 h, hi haurà una sessió al voltant de l'obra d'Antoni Serra i els jocs i contactes amb Maria Antònia Oliver i Jaume Fuster. Abans, a les 16 h, s'emetrà el primer episodi de la sèrie de TV3 Nit i dia com a pas previ a l'entrevista a l'actor Marc Martínez, que hi interpreta un psicòpata assassí.

Aquest any hi haurà una secció nova, Cadira d'orelles, en què Bennasar farà entrevistes de format breu i àgil a autors com ara Rafael Vallbona, Salvador Balcells i Jordi de Manuel. I la cloenda internacional d'enguany estarà protagonitzada per l'autor sard Flavio Soriga, que presenta Metròpoli, publicada a Crims.cat. Podeu consultar la graella d'actes completa a http://tiananegra.blogspot.com.es



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet
LLIBRES
LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

el vendrell

L'art català desaparegut

Barcelona
ARTS ESCÈNIQUES

Veu arrossegada del carrer

Barcelona