cultura

tast de poesia

Gastronomia poètica o menjar versos

La cuina creativa inclou la globalitat del concepte gastronòmic. A l'hora de tastar un plat, format per una o infinitat d'elaboracions, ens demana la implicació del gust, bàsicament, però també de l'olfacte (l'aroma és part intrínseca de qualsevol menja, fins i tot d'una amanida), de la vista (les presentacions influeixen de manera fonamental en la percepció del plat), el tacte (o les textures, que podem notar dins la boca o amb els dits) i, tot i que aparentment en una mesura menor, l'oïda (el so cruixent, per exemple).

A l'hora de crear les elaboracions que formaran un o diversos plats, influeixen altres conceptes tècnics, com la física i la química, els components nutricionals, però també conceptes més artístics, com ara els cromatismes, la narrativitat, l'equilibri estètic, la història, la tradició, la innovació i la imaginació... Si darrere hi ha El Bulli, tot s'amplia fins arribar a les universitats i els museus. Tal qual.

Ferran Adrià, al pròleg del llibres de poemes Menú de degustació, de Jordi Cervera, escriu, referint-se a la cuina d'El Bulli, que “a mesura que anàvem depurant i definint el nostre estil, hem anat creant un llenguatge propi, a base de forjar primer unes paraules, després unes frases i finalment tot un discurs que s'articula en el menú de degustació. Aquest discurs vol transmetre un missatge, unes emocions, un argument...”. Per això han rebut propostes de creadors de disciplines com ara l'art, el disseny, la música, l'arquitectura..., que han construït ponts de diàleg.

Els faltava la poesia. I Jordi Cervera va plantejar fa anys al malaguanyat Juli Soler –soci i director d'El Bulli–, primer, i després a Ferran Adrià, d'escriure un llibre de poemes inspirat en la seva cuina, en els seus menús amb centenars de receptes arxivades.

El resultat és aquest Menú de degustació, format per una seixantena llarga de poemes encapçalats pel nom original de diversos plats: Núvol tebi esfèric de dashi amb carreretes amb sisho morat, Cresta d'ametlla tendra amb sechuan button, Mandonguilles de cogombre amb regalèssia i yuzu, Aire gelat de parmesà amb musli...

Un exemple de poema, Ostres viatjant: “Ja no hi ha foscor a la vida, / tot és un aparador gegantí / on s'ofereixen meravelles, / desitjos insatisfets, / ostres, luxes, viatges insòlits / i algun forn microones a preu de ganga / que ens espera, tranquil, a la botiga de la cantonada.”

Un viatge com ho és tot el llibre, un de poeticogastronòmic, que ens obre la gana, ens satisfà l'esperit i no engreixa. Ens fa ensalivar les emocions, mostrades amb una elaboració complexa, precisa, més enllà del plat, més enllà de la taula, més enllà del previsible. Menjar versos amb els cinc sentits. O amb un parell més i tot.

menú de degustació
Jordi Cervera
Editorial: Saldonar Barcelona, 2017
Pàgines: 78
Preu: 13 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS
EQUIPAMENTS

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original

TARRAGONA