cultura

predileccions

Les variacions Solà

AAl llarg dels darrers anys, a través de diverses publicacions, Solà ha anat ordenant, fixant i desplegant els diferents vessants de la seva insòlita i extraordinària obra general

Des de fa un cert temps, el poeta, dramaturg, assagista i traductor Lluís Solà està seguint al peu de la lletra el savi consell d'Isaïes a Ezequies: “Ordena la teva casa”. Al llarg dels darrers anys, a través de diverses publicacions, Solà ha anat ordenant, fixant i desplegant els diferents vessants de la seva insòlita i extraordinària obra general. El 2013 va donar a conèixer La paraula i el món. Assaigs sobre poesia, on ens oferia una visió de conjunt dels seus autors catalans de referència. El 2016 ens va deixar sense respiració amb el nodrit volum de Poesia completa. I ara, el 2017, ens ha fet el regal de Llibertat i sentit. Reflexions sobre la condició humana (1999-2016), un bellíssim volum de 700 pàgines de pensaments, ordenats en 21 seccions, seguint un criteri estrictament cronològic. A partir d'aquí, només faltarà aplegar la producció dramàtica i les traduccions.

És un llibre francament insòlit que deixa bocabadats els lectors davant de la humanitat, la bondat moral, la generositat, la profunditat, l'ambició intel·lectual, la intel·ligència, la saviesa, l'agilitat, la capacitat analítica i crítica, la precisió i la bellesa expressiva. Llibres d'aquesta categoria no abunden gens a la cultura catalana i, diria, sense por d'equivocar-me, a la cultura europea i internacional. D'entrada, Llibertat i sentit es pot llegir de dues maneres diferents: com a creació autònoma i independent o com a complement natural de Poesia completa.

És un llibre de clara voluntat musical com les Variacions Goldberg perquè es desplega a l'entorn d'uns temes centrals –la realitat, la vida, la llengua, l'art, la cultura, el coneixement, la consciència, la moralitat, la història, la societat, la política, la natura, l'esperit...– que es van reprenent, variant, matisant, enriquint i eixamplant fins a l'infinit, sobretot a partir de les ones expansives generades per la implosió en els lectors.

Les reflexions de Solà parteixen d'una experiència de base, l'estranyament, que ens treu de l'opacitat quotidiana per sotraguejar-nos i tornar a la vida desautomatitzats, refrescats, revitalitzats i celebrant el petit i grandiós miracle de ser vius.

Per una altra banda, Llibertat i sentit és un llibre-termòmetre i un llibre-repte. Mesura la baixa temperatura de la nostra existència actual i, paral·lelament, ens repta a decidir en quina mena de món volem viure, un món minvat i manipulat o un món obert que no es fa enrere davant la llibertat i l'expressivitat. Què serà?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia