cultura

Les caramelles omplen Súria de música i dansa

Enguany ha estat la primera edició des que van ser incloses en el catàleg del patrimoni festiu de Catalunya

Vuit colles han omplert els carrers de festa i xerinola per a grans i petits

El Bages és una de les comarques que viu amb més intensitat l'arribada de la primavera. I ho fa gràcies a les caramelles, que aquest cap de setmana han omplert els municipis catalans de música i dansa. A Súria, han estat les primeres des que es van incloure en el catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Vuit colles, cadascuna equipada amb la vestimenta pròpia de la festa, han repartit la seva alegria a tots els qui sortien al balcó de casa o els seguien per la vila per veure'ls de ben a prop. Les colles participants han estat Tro Gros, La Llanterna, Juvenil del Foment Cultural, Grans de l'Agrupació Sardanista, Infantil de l'Agrupació Sardanista, Infantil del Foment Cultural, Altatxu i la coral Sòrissons. Les més joves tenen desenes de membres, de totes les edats, que aprofiten el cap de setmana per viure la que es converteix, any rere any, en la festa més gran i espectacular, en què tothom té cabuda.

Sense quasi descansar, els caramellaires van recórrer Súria, ahir al matí, entonant cançons alegres i reivindicatives –fins i tot, en alguna es podien escoltar reclamacions de millores al poble– i ballant. La dansa és un dels elements més esperats, que mou grans i petits. En algunes cases, els esperaven amb taules plenes de pica-pica i begudes. Dissabte a la tarda, algunes colles també van fer parada a cases de pagès, davant les quals llançaven clavells fins als balcons amb una llarga ballesta desplegable.

La plaça de Sant Joan va tornar a acollir l'acte de cloenda, ahir al migdia, una de les novetats de l'any passat. Les colles van interpretar conjuntament el ball de caramellaires del Cardener. El programa d'actes va acabar amb un sopar i un concert al pavelló d'esports, amb els grups Doctor Prats, Oques Grasses i Absentes.

LA DATA

Segle XVI
Es van documentar
les primeres caramelles de Súria; actualment, són les més grans de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia