Patrimoni

Municipal

Els documents històrics de Teià ja es poden consultar a través d’internet

Els usuaris poden accedir a un 20% de la documentació transferida a l’Arxiu Comarcal

També s’ha netejat un 40% del total d’aquest fons cedit

Teià ja té una part del seu fons històric consultable a través d’internet. Es tracta d’un 20% de la documentació que l’Ajuntament va traslladar a l’Arxiu Comarcal del Maresme i que ha estat tractada i digitalitzada. Consta dels 93 volums que componen els llibres d’actes del ple de l’Ajuntament entre els anys 1820 i 1960, així com les sessions de la Junta Municipal del 1897 al 1924 i de la Comissió Municipal Permanent del 1924 al 1931. Juntament amb aquesta documentació administrativa, també es pot trobar en línia la declaració de riquesa agrícola o amillarament del 1865, així com el Reial Privilegi del 1505 i les còpies en pergamí del mateix document, dels segles XVII i XVIII. Teià també ha cedit a l’Arxiu Comarcal els fons procedents del jutjat de pau entre el 1850 i el 1950, de la Cambra Agrària Local del 1919 al 1993 i de la Falange (FET y de las JONS) entre el 1939 i el 1960, dels quals també s’ha iniciat el tractament arxivístic.

En aquests moments, una restauradora, una arxivera i un segon arxiver a temps parcial continuen les tasques de classificació i desinfecció. En general, els documents tenen dos tipus de patologies: fongs causats per la humitat i diverses perforacions i galeries per l’acció dels rosegadors, com a conseqüència d’unes condicions ambientals i d’emmagatzematge inadequades. A hores d’ara, ja s’ha netejat el 40% del total, i els queda aproximadament un any de feina. El cost dels treballs, al final del procés, s’estima que serà de prop de 20.000 euros.

L’Ajuntament també ha transferit a l’Arxiu Comarcal la col·lecció d’imatges del fotògraf teianenc Joaquim Magem i Olivé (1921-2003), especialitzat en l’escena musical i operística.

El regidor de Cultura i Patrimoni, Francesc Ribas (CiU), va destacar el fet que amb la digitalització “es posa a l’abast del món la història del municipi”, i va mostrar la voluntat que “això serveixi perquè es puguin fer treballs historiogràfics en profunditat”. Ribas es va mostrar esperançat que la digitalització “es pugui completar abans d’acabar el mandat”. El regidor també va destacar la importància “d’actuar contra el deteriorament que afectava alguns documents”.

Privilegi reial de Ferran el Catòlic

El document estel·lar del fons és el privilegi reial signat per Ferran el Catòlic l’any 1505, que és considerat de gran valor històric. Aquest document va permetre a Sant Martí de Teià redimir-se del domini feudal i incorporar-se al patrimoni reial, tot iniciant el procés de municipalització. El privilegi va permetre, entre d’altres, la designació dels càrrecs institucionals que havien de regir la vida col·lectiva i el patrimoni comunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SÓNAR 2024

Entre clàssics gals i transgressors kenyans

BARCELONA

Revista centenària

Banyoles
Lluïsa Julià i Capdevila
Directora de la “Revista de Catalunya”

“Volem fer més visible la «Revista de Catalunya»”

Banyoles
“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”
Josep M. Roig Rosich
Historiador

“La ‘Revista de Catalunya’ sempre ha estat fidel als seus principis”

Banyoles
Joan Villarroya Font
Historiador i autor del llibre “Mussolini contra Barcelona”

“Al darrere del bombardeig del 17 de març del 1938 hi havia Mussolini”

Badalona
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera