cultura

Assaig

Xavier Coromina

Un regal elegant

Diu Sèneca al final del capítol XI del primer llibre Dels beneficis que hem de parar compte que “tot volent enviar coses agradables, no reprotxem a ningú el seu mal, com si enviàvem vi a l’embriagós i medicines al malaltís. Car el present comença a ésser un insult quan s’hi veu una al·lusió a un defecte del qui el rep”. Parin compte, doncs, de no oferir el llibre de Marc Giró a ningú que no el mereixi i regalin-lo tenint present les observacions que ens hi anota a propòsit dels regals: “Hi ha una norma general que assegura que els regals s’agraeixen i punt, perquè el que compta és el gest. Un regal és una ofrena, una ofrena que fem als altres per demostrar-los agraïment o estimació. [...] Moltes vegades ens regalen coses per fer-nos partícips d’un sistema imaginari, d’una estètica. La persona que regala ens vol incloure en el seu món perquè ens té en bona estima.”

Estimin i regalin aquest Manual de bones maneres. Com sobreviure en societat al segle XXI i quedaran bé i simpàtics, perquè, sense cap pretensió literària, el llibre està força més ben escrit que els manuals de circumstàncies que solen publicar-se aprofitant l’embranzida de qualsevol efemèride o estat d’opinió. Com que tampoc no es tracta d’un assaig ni d’un tractat sobre les maneres de comportar-se a partir dels paràmetres d’una classe social, d’uns idearis polítics o d’unes creences religioses predeterminats, els consells, els comentaris o les indicacions que hi trobaran fugen de l’adoctrinament o del catecisme de les normes d’urbanitat del règim escolar del nacionalcatolicisme que enyora la contrareforma educativa que avui postula l’oligarquia espanyola i els seus acòlits catalans. Per això, tant fuig dels aforismes descordats com de les sentències lapidàries i es fa tan proper com el germà gran o el tiet conco que, com que ha corregut món, ens aconsella sense complexos sobre gairebé tot allò que ens convé saber per ni fer el ridícul ni impedir que el món rutlli d’una manera civilitzada. Són consells que actualitzen el sentit comú d’aspectes tan bàsics del comportament com els que desenvolupa als títols: La família (“Els avis ja no són el que eren”), L’amistat (“No confongueu l’amistat amb la màfia”), L’amor (“Les exparelles: trobada amb un ex i la seva nova parella”), L’homosexualitat (“Tractar amb gais”), Els nadons (“Una advertència al personal sanitari”), Els nens (“Coses que un nen hauria de saber abans d’anar a l’institut”), Els pares les mares i els professors (“Consells per a pares i mares que ploren quan deixen els seus fills el primer dia d’escola”), Els enterraments, Les manifestacions, Les selfies, Anar a votar, Al supermercat, Sorolls, tos i caramelets al teatre, El tracte amb els veïns, Fer esport, Fer pudor de suat, Dormir, Els petons, Els elogis i les floretes, Llicència per passar de tot, Els pixapins, Bones maneres al volant... En fi, gairebé tres-cents consells de bon regalar i millor regalar-se.

Manual de bones maneres
Marc Giró
Editorial: L’Albí Berga, 2017 Pàgines: 264 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic