dansa

Dansa i punt

La Quinzena Metropolitana de dansa uneix sis ciutats que sumen quatre milions d’espectadors potencials

Un primer impuls per esdevenir una xarxa de cultura que superi els límits municipals

De l’1 al 18 de març es realitzarà la primera edició de La Quinzena Metropolitana de dansa. Serà de tots els estils i s’escamparà per sales, carrers i espais no convencionals. Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet sumen quatre milions de ciutadans. Amb un pressupost d’un milió i mig d’euros, es vol iniciar una xarxa cultural entre els diversos equipaments. La primera experiència és aquesta iniciativa, que ha vingut per quedar-se. Durant un any, s’ha establert un mecanisme en què, en comptes d’una direcció artística, s’ha optat per comissariar sense jerarquies els diferents programes. Hi ha 42 espectacles professionals programats i també s’ha buscat la vinculació de les sales que programen dansa habitualment (Hiroshima, SAT!, Mercat de les Flors o La Caldera o El Dorado del Sandaru de Barcelona). També hi ha una notable presència d’espectacles per a dansa familiar (27 de les 131 funcions) i fins a 52 per facilitar que els ciutadans topin amb la dansa. Els exemples són inacabables: des de La partida de Vero Cendoya, fins a les intervencions de Brodas Bros per les línies de metro. Barcelona ha inclòs la programació convencional del Mercat (Lali Ayguadé, Thomas Hauert, Marina Mascarell) però també totes aquelles de dansa que es realitza dins del Barcelona districte Cultural (als centres cívics, principalment), que té així un doble altaveu per atraure espectadors. O, al SAT! s’han atrevit amb una ambiciosa versió de Pinocchio de Jasmin Vardimon Company, de dansa familiar.

Pel que fa als teatres de l’àrea metropolitana, també han arrencat amb un cartell molt valent. El Sagarra, de Santa Coloma, per exemple, convida el Ballet Nacional de Marsella. O el Joventut, de l’Hospitalet, programa Kukai amb el multipremiat Oskara, coreografiat per Marcos Morau.

La inauguració serà al Joventut de l’Hospitalet amb sis peces a càrrec de ballarins de l’Institut del Teatre. El comiat, en canvi, serà el 17 de març, a les 12 del migdia en què cada municipi promourà la participació d’alumnes de les escoles en una flash mob de Toni Mira. La directora de l’IT Dansa, Catherine Allard, celebra una iniciativa en què es multipliquen antics alumnes de l’Institut del Teatre, escampats en companyies a Catalunya i arreu d’Europa.

LES XIFRES

131
representacions
professionals es programen en aquests 15 dies de dansa, 52 de les quals, gratuïtes, al carrer
19
espectacles
professionals estan dirigits per dones; 16, per homes, i 7, en una direcció mixta entre home i dona

Un festival que vol ampliar el públic paral·lel al Sismògraf i al Grec

La Quinzena Metropolitana de dansa s’hauria de coordinar amb el Sismògraf d’Olot (festival estratègic de Catalunya)? Cesc Casadesús, director del Grec i exdirector del Mercat de les Flors i en representació de l’Ajuntament barceloní, considera que no és necessari. Perquè persegueixen dos objectius diferents: Sismògraf procura convèncer els programadors perquè incorporin dansa als seus teatres. La Quinzena aspira a despertar el públic amb una programació que reivindiqui cada programació dels teatres de l’àrea metropolitana i que convida a fer que el públic viatgi d’un municipi a l’altre en metro: els espectadors que mostrin l’entrada d’un espectacle de la Quinzena d’una altra sala a la taquilla tindran un descompte del 50% del preu de l’entrada. Tampoc es busca una implicació amb el Grec, tot i que el festival d’estiu confia augmentar el públic de l’àrea metropolitana per la dansa que programi. Per Casadesús aquests camins paral·lels no són tan antinaturals si es pensa en el camp del cinema o de la música (hi ha molts festivals que no es coordinen entre ells). En realitat, doncs, es tracta de fer un nou pas cap a la normalitat en el precari escenari de la dansa a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA