Cinema

Comença el rodatge d’un documental sobre la revolta veïnal de Santa Coloma de Gramenet

Una peça cinematogràfica dirigida per la periodista Odei A.-Etxearte i el cineasta Xavier Esteban i produït per Antivaho Cinematográfico

Fang de suburbi és el títol provisional del documental cinematogràfic sobre la revolta veïnal de Santa Coloma de Gramenet que ja ha començat a rodar-se i que s’estrenarà l’any que ve. La pel·lícula recupera la història de l’arquitecte Xavier Valls, mort a l’atemptat d’ETA a Hipercor, i del Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet, un projecte urbanístic únic, fet pels veïns el 1978, que recollia una dècada de lluites urbanes i que va aconseguir transformar el suburbi en una ciutat digna.

Segons expliquen els creadors del projecte, es tracta d’un viatge al cor dels fills de l’arquitecte, i d’uns amics i activistes que s’enfronten a l’oblit per recuperar-ne la memòria, al mateix temps que perseveren en la lluita perquè siguin els veïns els que governin la ciutat. “Un passeig coral pel present de l’extraradi, un diàleg amb el temps a través del record, de la veu, dels rostres dels vells i els nous veïns ara arribats d’arreu del món, de les imatges del suburbi i del paisatge de la ciutat actual”. D’aquesta manera, es busca plasmar “uns carrers que evoquen altres perifèries catalanes i europees; marcades per la immigració i un activisme canviant però incansable; zones que es transformen, palpiten i viuen fora del focus i l’absorbent centralitat de les grans ciutats”.

El documental està dirigit pel cineasta Xavier Esteban i la periodista Odei A.-Etxearte, autora del llibre De suburbi a ciutat (Editorial Fòrum-Grama, 2014) una investigació inèdita sobre el Pla Popular. Èrika Sànchez n’és la realitzadora i coguionista, amb Xavier Valls Olivé, Etxearte i Esteban. Julián Elizalde n’és el director de fotografia i Amanda Villavieja, la sonidista. El projecte, està produït per la productora Antivaho Cinematográfico, creadora de la pel·lícula documental sobre l’activista i economista Arcadi Oliveres, Mai és tan fosc (Èrika Sànchez, Únicamente Severo Films, 2014), compta amb el suport de l’ICAA, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i finançament privat, i amb la col·laboració del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra.

De l’ocupació de solars a la transformació social

El rodatge va començar fa tres setmanes a Santa Coloma de Gramenet, amb la previsió que s’allargui fins al mes de novembre. El documental aprofundeix, a través dels seus protagonistes, en un dels aspectes menys explicats de la transició a Catalunya: el de la revolució veïnal que va decidir on s’havien de construir les places, els parcs, les escoles, els ambulatoris i la resta de serveis públics, i que es va enfrontar a la repressió franquista ocupant solars per salvar-los de l’especulació i la corrupció sistèmica que s’aprofitava de l’al·luvió migratori per enriquir-se.

Unes lluites que van aconseguir salvar la ciutat de la marginalitat i que, més enllà de Santa Coloma, han configurat bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Valls i els veïns que van fer el Pla Popular inspiren ara altres arquitectes i urbanistes que defensen que els veïns han de ser protagonistes de la presa de decisions a la ciutat. Per exemple, al barri de Vallcarca de Barcelona, un grup de joves batalla contra la gentrificació amb el seu propi pla popular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona