Música

Música, festa i llibertat

El Canet Rock, amb les 23.000 entrades exhaurides des de fa dos mesos, es retroba avui amb el seu esperit més reivindicatiu en dotze hores de concerts

“Volen portar un cantant a la presó. Això, en el Canet Rock del segle XX, no passava”

Quan, l’any 2014, els impulsors del Canet Rock, instigats per Josep Maria Mainat (La Trinca), van decidir ressuscitar el festival poc que es devien imaginar que s’acabarien fent en el segle XXI més edicions que durant els anys setanta i que les entrades, com ha tornat a passar enguany, s’exhauririen dos mesos abans. No es devien imaginar tampoc aleshores, quan quedaven pocs mesos per al 9-N, que el context polític i social, estretament lligat a la raó de ser del festival durant la seva primera etapa, seria el que és actualment. “És el primer cop que es pretén portar un cantant a la presó per les seves lletres. Això, en el Canet Rock del segle XX, no passava”, va assegurar ahir Gemma Recoder, directora del festival, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies. “Les llibertats estan molt malmeses, amb persones a la presó, exiliats, cantants condemnats i gent que mor a la mar buscant una vida millor”, hi va afegir. “És molt adient, doncs, poder reivindicar en un espai d’art i llibertat totes les injustícies que vivim.”

La situació que pateix el país, doncs, farà que el Canet Rock 2018, quant a esperit, sigui, dels cinc que s’hauran dut a terme aquests darrers anys, el més “fidel” al Canet original, en plena Transició (1975-1978). Tot i no concretar com, Recoder va assegurar ahir que l’edició d’avui estarà especialment marcada per la “manca de llibertats” actual.

De Sense sal a Txarango

El cartell musical, en la línia de les edicions més recents, tornarà a ser un reflex de l’excel·lent moment de popularitat que viu la música festiva del país, amb la presència de primeres espases com ara Els Catarres i Txarango (amb la missió, com ja és habitual sempre que actuen a Canet, d’estar tocant quan surti el sol). Hi haurà també bandes que pugen l’escuma (cas dels terrassencs Doctor Prats, en plena gira de presentació del seu tercer disc, Venim de lluny), veterans del compromís i el mestissatge (Brams i Macaco, respectivament), una representació de l’efervescència que es viu també al País Valencià (Zoo, La Raíz i Pupil·les) i, finalment, bandes, com ara Els Amics de les Arts i La Sra. Tomasa, que sempre garanteixen una bona convocatòria.

La “festa major de Catalunya”, com es capfiquen a definir el Canet Rock els seus organitzadors, es completarà amb els concerts de Sense Sal (els primers a actuar, a tres quarts de sis), La Soul Machine & Brodas Bros, Animal i el ja habitual Josep Maria Mainat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA
CrÒnica

Ricky Gil i Biscuit, un bon treball d’arqueologia

dit o fet per dones

La pedra seca com una resistència

Música

In-Somni obre demà a Besalú, amb Bigott, una nova edició itinerant

besalú
música

El vidrerenc Àlex Pérez presentarà ‘Tot el que som’ al Festival Espurnes de Llagostera

vidreres
música

Sven Väth encapçalarà el cartell del festival electrònic Delirium

cassà de la selva