Badalona celebra Sant Jordi amb una haima amb llibres a la plaça de la Vila

Via Pública respon les crítiques del Consell de Joventut i anuncia que cap partit s'instal·larà a la plaça

Una haima àrab convertida en espai chill-out i plena de llibres i catifes. Aquesta és la proposta de l'Ajuntament de Badalona per celebrar la diada de Sant Jordi en plena Capital de la Cultura Catalana. Avui i demà l'espai es convertirà en biblioteca i tothom que vulgui podrà llegir i escoltar música envoltat de coixins i baguls, on també hi haurà servei de te i pastes i projeccions d'audiovisuals sobre literatura. La haima també serà el lloc on aquesta nit es farà un espectacle d'ombres xineses. Aquesta tarda a les sis es durà a terme una tertúlia literària al voltant del llibre Els silencis de Betúlia, de Jordi Font-Agustí. A continuació, es presentarà el projecte de voluntariat per la llengua. Demà a les sis es faran activitats infantils a l'interior de la haima i a l'exterior diferents escriptors badalonins signaran els seus llibres. Molts d'ells acudiran després a la Nit de Lletres, organitzada per Òmnium Cultural a la Sargantana.

La part central de la plaça de la Vila l'ocuparan com cada any les parades de les llibreries de la ciutat. Al Vent, El Full i Saltamartí Llibres ultimen des de fa dies tots els preparatius per tenir-ho tot a punt per a les jornades més intenses de l'any. Tot i que les prediccions meteorològiques han avançat la possibilitat d'algun ruixat, això no preocupa als llibreters, que estan acostumats a les diades de Sant Jordi passades per aigua en un moment o un altre del dia. El fet que la diada sigui en dia laborable dóna un to més festiu a la jornada. «Tothom s'escapa de la feina en un moment o un altre i cada cop són més els que compren llibres per a tota la família», explica Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres.

Festa major a Montgat i premis literaris a Tiana

ll. a

Les parades de roses també prendran els carrers de Montgat i de Tiana durant la diada de Sant Jordi. De fet, Montgat viurà una jornada força intensa, ja que també estarà immers en la celebració de la festa major en honor al patró de Catalunya. A banda dels actes propis, les roses es vendran a diversos punts del municipi, com ara la plaça de les Mallorquines, l'avinguda del Turó, al costat de les dues estacions de tren i a la mateixa carretera de Tiana. Les parades de llibres es concentraran sobretot a la plaça de les Mallorquines.

Pel que fa a Tiana, a banda de les roses, les lletres també en seran protagonistes. I és que demà hi ha prevista una lectura de contes, primer per a infants i després per a adults a la plaça de la Vila. D'altra banda, diumenge tindrà lloc l'entrega de premis de la mostra literària del Maresme, com a cloenda de l'Observatori de les Arts.

Es busca una ubicació alternativa

El Consell de la Joventut de Badalona ha decidit elaborar una proposta de protocol regulador de parades de Sant Jordi a causa de la «manca de voluntat de l'Ajuntament per consensuar-lo». Expliquen que en els darrers anys les entitats «s'han trobat dificultats per muntar les parades», extrem que desmenteix el regidor de Via Pública, José Antonio Lara (PSC), que assegura que «a tothom que demana permís se li concedeix», tot i que admet que l'espai de la plaça de la Vila és limitat. Per no entrar en polèmiques, els partits polítics que havien sol·licitat ser a la plaça han renunciat a fer-ho i se'ls està buscant una ubicació alternativa. El regidor de Via Pública assegura que ha encetat converses amb les forces de l'equip de govern per trobar un altre espai més ampli que pugui rebre edicions futures de la Fira del Llibre. El regidor diu que aquest any s'han concedit més de 200 permisos per muntar parades per a la venda de llibres i roses en diferents punts de Badalona i avança que «la Guàrdia Urbana actuarà amb tots aquells que venguin sense tenir el permís corresponent». Tot i això, la coordinadora popular de festes de Maig de Badalona ha anunciat que aquest any tornarà a la plaça de la Vila.

Més de trenta parades a Santa Coloma

i. martínez

Un total de 34 paradetes, 29 d'entitats i 5 de llibreries, ompliran divendres vinent, diada de Sant Jordi, la plaça de la Vila, que com cada any concentrarà la venda de llibres i roses de Santa Coloma. Ni la crisi, ni la coincidència a la tarda amb un altre acte –la inauguració de la IV Mostra Gastronòmica– amenacen l'afluència de públic, que com és habitual omplirà a vessar el centre de la ciutat.

Els llibreters tenen bones expectatives per aquest Sant Jordi i només esperen que el cel acompanyi. «Estarem pendents del temps, que és el que pot influir en el nombre de visitants», diu Dora Julián, llibretera del carrer Major. Segons explica, el fet que la diada caigui entre setmana beneficia els llibreters locals. «Com que és un dia feiner, la majoria de la gent comprarà el llibre i la rosa a Santa Coloma», augura. A la paradeta de Julián hi haurà la presència d'alguns autors locals que signaran els seus treballs: Anna Ruiz i Jezz Burning, (12h) i Rodolfo del Hoyo i Roser Caño (18h).

Pel que fa a les activitats paral·leles, s'han organitzat hores del conte especial a les biblioteques de la ciutat, un recital de poesia, audició de sardanes i cercavila de trabucaires els propers dies i per celebrar la diada.

Fundació Tallers, a la diada

La Fundació Tallers de Santa Coloma, que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual, també serà present a la plaça de la Vila, però no per vendre roses o llibres convencionals, sinó objectes de bijuteria fets artesanalment.

Els usuaris del centre han preparat dracs, llapis i mocadors de seda en forma de roses, flors de resina que són agulles i arracades amb motius de la diada. Els responsables del taller destaquen la contribució a la inserció social que es fa quan s'adquireix un d'aquests productes.

La Feria de Abril

La inauguració de la Feria de Abril al recinte del Fòrum serà l'acte més destacat de la diada a Sant Adrià de Besòs. Al matí, a la plaça de la Vila, hi haurà el llibre gegant de Sant Jordi, mentre que a la tarda hi haurà el lliurament de llibres i roses a les llars de jubilats. Diumenge es farà la tradicional festa de Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cultura

Personatges de tres obres de Guimerà a la façana de la Casa Mural del Vendrell

El Vendrell
figueres

Dibuixos del Dalí adolescent per commemorar els 120 anys del seu naixement

FIGUERES
lletres

Núria Cadenes, Jordi Masó i Maria Mercè Roca, finalistes del Llibreter

barcelona
ART

Les Bernardes ofereix una mirada a la cultura africana

Salt
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona