Llibres per a tothom en clau badalonina

Els autors badalonins i les novetats editorials vinculades a la ciutat sumen una trentena de títols de tots els gèneres

«És un fet estadístic demostrat que les dones llegeixen més que no pas els homes», explica Gerard Remendo, de Saltamartí Llibres, que des de dimecres és a la plaça de la Vila, juntament amb els altres llibreters de la ciutat, venent llibres a tothom qui amb les seves compres manté viva la tradició de Sant Jordi. Isidre Sala, d'El Full, confirma que són molts els que opten per comprar en clau badalonina. Aquest any ho tenen fàcil perquè hi ha propostes per a tothom.

La novel·la és la reina de Sant Jordi i hi ha títols d'autors badalonins que ben segur que s'enfilaran en les llistes dels més venuts d'avui. Una de les veus més potents de les lletres catalanes actuals, Julià de Jòdar, té, un any més, novel·la nova: La pastoral catalana (Proa), distingida amb el premi Carlemany. Toni Soler, que en els últims anys ha triomfat amb tot un seguit de llibres mediàtics, presenta aquest any una novel·la de política ficció, L'última carta de Companys (Columna). El tianenc Roger Tartera, que el 2002 va guanyar el Ciutat de Badalona, trenca el silenci amb El rus. La mort del pronom feble (Alrevès), una novel·la provocadora i corrosiva. Amb Dafne abans de l'Alba (Contra Vent), Hèctor Bofill s'endinsa en el món de l'independentisme català, mentre que l'exdirector mèdic de l'hospital de Badalona, Francesc Planas, torna a la càrrega amb una novel·la negra, Sang vora el Main. Pels que es decantin per l'humor, dues propostes d'autors amb solvència contrastada: Sílvia Soler, que amb Una família fora de sèrie (Columna), continua la línia iniciada amb el 39+1. L'altre és Iu Forn, amb el seu Diari d'un progre desconcertat (Ara Llibres). Codi genètic (Proa), d'Amàlia Lafuente, és el títol de l'obra guanyadora de l'última edició del premi Ciutat de Badalona de narrativa. També ha sortit a la venda la reedició de la novel·la Betúlia, de Maria Aurèlia Capmany, per l'editorial badalonina Nautilus. A mig camí entre la novel·la i l'assaig se situa el darrer treball literari de Joan Soler i Amigó, Jesús trenca el silenci (Pagès). En espanyol destaca La última raya (Destranguis), la primera novel·la publicada del periodista Javier Jorge, que havia treballat de reporter al programa Aquí hay tomate i que ambienta la narració a Badalona.

Poesia i assaig

La poesia també té el seu públic, que tindrà dues novetats: Pluja de nit (Viena), del prolífic Israel Clarà, responsable de l'editorial badalonina Omicron, i El poder del cuerpo (Castalia), en què la badalonina Meri Torras fa un recull de poemes escrits per dones.

Pels que prefereixin les obres de no ficció, una de les triomfadores d'aquest Sant Jordi serà ben segur La màscara del rei Artur, (la Magrana), la biografia d'Artur Mas escrita per Pilar Rahola. L'especialista en divulgació científica, Claudi Mans, fa incursió en la cuina i presenta Sferificaciones y macarrones: la ciencia en la cocina tradicional y moderna (Ariel), amb pròleg de Ferran Adrià. Per als viatgers hi ha la guia Ripollès. Territori i paisatge (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), de Jordi Sacasas. Esmeralda Berbel edita el recull 27 de septiembre. Un día en la vida de las mujeres (Alfama). En plena reivindicació de la figura de Pompeu Fabra, apareix Gramàtica pràctica de la nostra llengua (PPU), de Miquel Ruiz Lacruz.

El còmic també existeix

Ara que Badalona és a un pas de convertir-se en un referent internacional en el món del còmic, val la pena destacar el treball del badaloní Tyto Alba, que aquest any presenta dues novel·les gràfiques editades per Glénat: El hijo i Santo Cristo, aquesta última ambientada al barri del mateix nom, que apareix reflectit en les il·lustracions de l'obra.

Sayrach, Sampere... i «Pretòria»

Tot i que Badalona és la ciutat més prolífica pel que fa a nombre d'autors i títols, Santa Coloma de Gramenet tampoc es torna a quedar curta en estrenes literàries per Sant Jordi. Un altre cop, els escriptors més destacats de la ciutat tornaran a fer lluir a les llibreries i paradetes de la plaça de la Vila les seves novetats editorials. Així, l'exdirigent d'ERC Rodolfo del Hoyo ho prova enguany amb un llibre per a infants titulat Un pingüí damunt del televisor, mentre que els fidels del reconegut Màrius Sampere trobaran la seva última obra, El gratacels. Una altra novetat local la protagonitza el veterà periodista i escriptor Jaume P. Sayrach, que ha recollit a Vuitanta anys alguns dels seus millors articles publicats al lloc web de Fòrum Grama. Per la seva banda, el regidor ecosocialista, Àngel Pla, presenta el seu recull de poemes Cant parcial, mentre que Vicenç Llorca fa el mateix amb Les places d'Ulisses. Poesia reunida (1984-2009). Una altra novetat que segur que despertarà la curiositat de molts lectors colomencs serà Pretòria, una novel·la de ficció sobre el poder i la corrupció escrita pel tarragoní Pep Blay, en què la trama –la investigació del projecte Santaco Wang, a Santa Pretòria, amb personatges com ara l'alcalde, Bartomeu Maons, o el regidor Manel de Broca– recorda inevitablement l'esclat de l'operació Pretòria a Santa Coloma.

Opcions per als joves

Escoles i instituts intensifiquen aquests dies les activitats de foment de la lectura i fan festa grossa per Sant Jordi amb els llibres com a protagonistes. Els autors badalonins no descuiden aquest segment de lectors i ofereixen propostes adreçades a infants i joves. Per als més petits hi ha M'endevines de nou? (Barcanova), la segona entrega d'un recull d'endevinalles per a nens i nenes a partir de cinc anys del badaloní Joan Antoja i Anna Maria Matas. Adreçat als que ja llegeixen més, la professora de l'escola Maristes, Neus Muñoz, presenta la seva primera novel·la, Objectiu: colònies! (Baula), adreçada a infants de vuit fins a dotze anys. El també professor, en aquest cas del Salesians, Toni Cotet, fa doblet aquest Sant Jordi amb Bressol del basquetbol (la Galera), guanyadora del darrer premi Ciutat de Badalona de narrativa juvenil, i El pont de la llum (Baula), la cinquena novel·la d'aquest jove escriptor que en pocs anys s'ha anat fent un lloc en el competitiu món de la novel·la juvenil amb llibres sobre temes que interessen els joves i amb Badalona com a teló de fons de les seves trames.

El museu edita obres de referència

Entre les obres editades aquests últims mesos pel Museu de Badalona en destaquen dues que aspiren a convertir-se en volums de referència en el seu àmbit. Es tracta de la biografia Margarida Xirgu. Cartografia d'un mite. De Badalona a Punta Ballena, escrita per Francesc Foguet, professor de la UAB, especialista en història del teatre i coautor de la biografia d'Enric Borràs, editada també pel Museu de Badalona. El llibre, que fa un repàs de la vida de l'actriu badalonina d'adopció, s'acompanya d'una exposició que es pot veure al museu fins al dia 2 de maig. L'altre treball és Mags i màgia a Catalunya. Una visió històrica, d'Alain Montilla, un volum que repassa la història de la màgia i se centra en la realitat de Catalunya, cita els mags catalans més coneguts i presenta material gràfic inèdit. Es tracta d'un llibre que omple un buit bibliogràfic en aquesta art escènica. El llibre més sol·licitat dels darrers mesos és Badius. Tot un món portes endins, escrit per Montserrat Rectoret i amb fotografies d'Antonio Guillén, que proposa un passeig pels patis de les cases badalonines i n'explica els orígens. El darrer llibre editat pel museu que s'ha presentat és Can Casacuberta. De fàbrica a biblioteca, un treball de memòria oral dirigit per Emili Ferrando, autor també de Haissa. Història d'una tragèdia obrera en el tardofranquisme (Carena).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cinema

DocsBarcelona, documentals que destrueixen els estereotips

barcelona
cinema

Una nova generació de simis regna al planeta Terra

Barcelona
Patricia López Arnaiz
Actriu

“Deixar les víctimes soles és una forma d’agressió”

Barcelona
Mireia Freixa
Historiadora de l’art

“El patrimoni només es preservarà si la gent se l’estima”

Terrassa
HISTÒRIA

Isabel Vila, la primera sindicalista i pionera de l’educació femenina

Girona
Crítica

L’encís de Bulle Ogier

Fenosa, l’escultor de la natura

El Vendrell
cinema - comèdia

Tres generacions de dones unides per la tragèdia

cinema - Animació

Viatge d’una nena xinesa amb parada a Berlín