Frederic Mauri torna a sorprendre amb la qualitat dels seus ex-libris amb un nou volum editat enguany

N'hi ha 174, tots ells comentats per l'escriptor Manel Ollé

Amb la senzilla tècnica del dibuix a ploma posteriorment escanejat, Frederic Mauri ha creat els últims anys tot un univers d'ex-libris que retraten amb una gran destresa paisatges i personatges lligats majoritàriament a les Terres de l'Ebre i Tortosa, però també de fora de les fronteres del seu Ebre natal. El nou volum del dibuixant tortosí, 174 ex-libris de Frederic Mauri comentats per Manel Ollé (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2009), inclou dibuixos de l'artista realitzats durant els últims anys i sovint lliguen els seus protagonistes amb el paisatge. El Delta, el riu Ebre, el castell de Miravet..., en funció de l'origen o les arrels dels protagonistes. Entre els 174 nous ex-libris de Mauri hi ha molts personatges anònims, però també de coneguts. «Majoritàriament dedica ex-libris a qui ell vol, amics, familiars, coneguts, companys de l'institut on va fer de professor...», explica Manel Ollé, escriptor, amic de Mauri i una mica també l'instigador del nou volum. Entre els personatges coneguts del llibre hi ha l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, l'escriptor Jesús Moncada, que representa amb tres homes sirgant riu amunt en honor a la seua novel·la més il·lustre Camí de sirga, o el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs. Al marge de la lluita social contra el pla hidrològic, el «no a la guerra» també ha inspirat Mauri i en un dels ex-libris que apareixen al llibre il·lustra el crit de «No a la guerra», amb un dibuix magistral del poble vell de Corbera d'Ebre.

«Hi ha ex-libris excepcionals», diu Manel Ollé tot explicant que Mauri «és un grandíssim dibuixant i té una gran cultura; això el converteix en un dels exlibristes més bons». Al marge dels paisatges, Mauri també té una especial predilecció per les escenes del Quixot. Així en aquest volum sovint apareixen escenes inspirades directament en la novel·la de Cervantes.

Captar la psicologia

Antigament els ex-libris s'utilitzaven per marcar els llibres amb el segell del seu propietari. Solien ser simplement dibuixos d'escuts o símbols heràldics. Amb el temps, aquesta forma d'art, de la qual hi ha una llarga tradició a Catalunya, ha anat evolucionant i ja no s'utilitza per marcar llibres sinó per reflectir les característiques, o manies dels personatges o institucions a qui van dedicats. Això obre un gran ventall de possibilitats que l'artista Frederic Mauri ha sabut explorar creant un univers nou a partir d'allò que l'envolta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.