Arts escèniques

Pau Carrió rep el premi Quim Masó

Proposa dos monòlegs inspirats en els reporters Kevin Carter i Marie Colvin

El direc­tor de tea­tre i dra­ma­turg Pau Carrió (Bar­ce­lona, 1981) va gua­nyar ahir el XIII Premi Quim Masó de pro­ducció tea­tral, pel pro­jecte Tes­ti­moni de guerra. El premi es va lliu­rar ahir al ves­pre a la sala La Pla­neta de Girona, dins del fes­ti­val Tem­po­rada Alta , en un acte conduït per l’escrip­tor Josep Maria Fona­lle­ras, que va incloure l’actu­ació del gui­tar­rista Toti Soler. Annobón, del col·lec­tiu d’arts escèniques La Llançadora i l’enti­tat Fora de Qua­dre, ha estat l’altre pro­jecte fina­lista de l’edició d’enguany, a la qual es van pre­sen­tar nou pro­pos­tes. El Quim Masó és l’únic premi que finança la pro­ducció d’espec­ta­cles tea­trals en llen­gua cata­lana. El pro­jecte gua­nya­dor rep 40.000 euros. El mun­tatge s’estre­narà a Tem­po­rada Alta 2020 i després arri­barà al TNC.

Les veus dels repor­ters

Tes­ti­moni de guerra és un poema dramàtic for­mat per dos monòlegs, Vas aju­dar la nena? i Des de l’ull de l’huracà, escrits i diri­gits per Pau Carrió. El pri­mer monòleg està cons­truït al vol­tant de la figura del repor­ter gràfic sud-africà Kevin Car­ter –inter­pre­tat per l’actor cel­ra­nenc Albert Prat–, que es va suïcidar a 33 anys, qua­tre mesos després d’haver rebut el premi Pulit­zer per la foto­gra­fia d’una nena suda­nesa famèlica, rere la qual hi havia un vol­tor a l’aguait.

El segon monòleg està dedi­cat a la peri­o­dista nord-ame­ri­cana Marie Col­vin, assas­si­nada el 2012 pel règim sirià després d’una llarga car­rera com a cor­res­pon­sal de guerra. Laura Aubert donarà veu a Col­vin. “Els seus tes­ti­mo­nis sobre l’hor­ror ens inter­pel·laran com a espec­ta­dors sobre com ens acos­tem i reac­ci­o­nem davant la cru­el­tat i la violència de la huma­ni­tat quan ens resulta llu­nyana soci­al­ment o geogràfica­ment”, s’afirma a la pre­sen­tació d’aquest “díptic dramàtic”, que, segons Carrió, “no vol ser només el pro­jecte d’una obra de tea­tre tan­cada i resolta en si mateixa”. Les dues peces es poden repre­sen­tar en dates alter­na­des o una rere l’altra i l’autor pro­posa que es com­ple­men­tin amb una xer­rada debat i una con­ferència “amb­dues amb pro­fes­si­o­nals de la infor­mació i pen­sa­dors, per abor­dar pre­gun­tes, no només sobre la feina del peri­o­dista sinó sobre la relació que els oients, lec­tors i espec­ta­dors tenim amb la notícia”.

El premi Quim Masó va ser creat en memòria de l’actor, direc­tor i pro­duc­tor de tea­tre Quim Masó, cofun­da­dor i gerent de Bitò, també vin­cu­lat al Grup Pros­ce­nium, El Talle­ret de Salt i la Lli­bre­ria 22. El seu jurat està for­mat per Laura Serra, Xavier Albertí, Pere Puig, Jep Sánchez, Narcís Puig, Car­lota Subirós i Josep Domènech.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.