Música

Benvolgut Kepa Junkera

El Tradicionàrius dedica la 33a edició al músic basc, que es refà d’un ictus

Amb l’afany de donar valor a la relació que el Tradicionàrius manté des de fa anys amb Kepa Junkera, el Festival Internacional de Folk farà demà un “reconeixement” al mestre de la trikitixa, en plena recuperació d’un ictus que va tenir a finals del 2018 quan estava de gira a Bèlgica. “Kepa ha col·laborat sempre amb nosaltres en tota mena de projectes, formacions musicals i idees”, subratllava, ahir, en la presentació de la 33a edició del festival al C.A.T. de Gràcia, el director del Tradicionàrius, Jordi Fàbregas. El músic basc, que uns mesos abans d’aquell sotrac havia presentat, en el marc del festival, Fok, un ambiciós i apassionant recorregut per la cultura popular dels Països Catalans, rebrà demà l’afecte de Josep Maria Ribelles, Ballaveu, Txek, El Pont d’Arcalís, Guillem Ballaz & Marta Rius i Guillem Anguera en l’espectacle Kepa Aurrera, la primera de les 70 activitats programades, fins al 3 d’abril, pel Tradicionàrius. “En Kepa és un músic transcendental en la vitalitat actual de la música tradicional a Euskadi, la península Ibèrica i més enllà”, reivindica el festival, que dedicarà també a Junkera una exposició de fotografies de Josep Tomàs. Gaizka Project, un regenerador i aplaudit projecte a tres bandes entre el quartet vocal gallec Ialma, l’acordionista basc Iñaki Plaza i el català Manu Sabaté, un dels principals responsables d’haver dut la gralla més enllà del seu context habitual, completarà demà la jornada inaugural del 33è Tradicionàrius.

Una nova ‘Moreneta’

El Tradicionàrius –que, ahir, celebrava la concessió, al C.A.T., del nou premi Joan Amades– inclourà també catorze presentacions de disc (Joana Gomila i Laia Vallès, Marala i La Marta Rius, entre altres) i tres absolutes, entre les quals la unió de Germà Negre i la Cobla dels Sons Essencials de Marcel Casellas per a l’espectacle La Moreneta (7 de febrer). El festival, d’altra banda, homenatjarà Ovidi Montllor en el 25è aniversari de les seves “vacances” amb la presentació del nou disc dels valencians El Diluvi (20 de març) i rebrà, un cop més, la visita de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que capitanejaran l’espectacle DO Terres de l’Ebre, amb Pepet i Marieta, Montse Castella i Èric Vinaixa, entre altres artistes ebrencs.

El Tradicionàrius, amb menys presència d’artistes de la resta de l’Estat i Europa que en edicions passades, disposa aquest any d’un pressupost de 130.500 euros (60.000 dels quals provinents de la Generalitat), aproximadament un 10% menys de l’any passat.

LA XIFRA

14
presentacions de disc
són les que oferirà, entre el 10 de gener i el 3 d’abril, el Festival Tradicionàrius.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic