L'Alt Penedès alça la veu un any més per recuperar els contes i la tradició oral

El festival En Veu Alta reunirà dotze espectacles en cinc municipis de la comarca

Per primera vegada després de sis anys a l'esquena la direcció del festival En Veu Alta (EVA) ha optat per incloure en la graella d'espectacles una proposta dirigida al públic familiar. La directora, la narradora Jordina Biosca, assegura que ho han fet perquè ara el festival comença a estar consolidat i ja hi ha un gros de públic adult assegurat. «Si d'entrada haguéssim ofert espectacles infantils, el públic adult no hauria vingut mai», afirma. Assegura que encara s'ha de fer molta feina perquè el públic s'adoni de la qualitat dels espectacles que hi pot haver darrere d'un rondallaire.

La proposta d'enguany s'estrenarà el 4 de juny i s'allargarà fins al dia 13. Les actuacions es combinaran entre els espais públics i els privats. El tret de sortida el faran els narradors de casa: Toni Regueiro, Marina Mestres, Clara Cols, Júlio Manau, Marta Gallart, Àngels Cererols, Laia Monteagudo, Mariona Rios i Jordina Biosca actuaran al Sam Casino, a partir de 2/4 de 9 del vespre, amb el títol Receptes casolanes, que serà l'espectacle inaugural del festival. L'endemà, el protagonista serà un mateix. Lectures en veu alta deixarà l'escenari a aquells que vulguin demostrar les seves habilitats tant en la lectura com en l'escriptura. El Claustre de Sant Francesc oferirà les narracions dels més atrevits des de 2/4 de 6 de la tarda.

Entre l'oferta del festival enguany hi ha l'actor Quimet Pla, que actuarà acompanyat de Núria Solina al violí; i també hi ha Ramon Solsona amb l'espectacle Per dar, per vendre i per llogar-hi cadires, el 7 de juny a la biblioteca Torras i Bages. Albert Estengre oferirà una intensa versió de La bella Caputxeta vermella, el dia 8 de juny al pati de Cal Mallofré, a Vilafranca, a partir de les 9 del vespre. I Eliseo Parra reunirà tots els panderos del Penedès al pati de Cal Badia, el dia 9 de juny, a partir de 2/4 de 9 del vespre, amb l'espectacle Parramaster, l'Eliseo. Parra actuarà també dijous dia 10 amb l'espectacle Cançons d'arxiu, cançons d'història: el duodè canta pomporilaines. Parra actuarà amb Xavi Lozano per demostrar com es pot fer vent amb una paella i, de passada, interpretar cançons i pomporilaines d'arreu de la península. L'endemà, divendres 11, Xavi Lozano farà en concert Tubs del món en concert.

El dissabte 12 de juny, el narrador Agustí Farré recuperarà les preguntes sobre el sistema i la globalització Ikea en l'espectacle Excentricitats i reviurà el que pot passar quan necessites una cuina. L'espectacle serà al barri de Can Torres, a Olèrdola. El mateix dia, al Celler Cooperatiu de la Granada la narradora gallega Paula Carballeira oferirà l'espectacle Cuentos de los tres avisos: historias de escalofrío, i l'endemà, diumenge, la mateixa narradora actuarà a les escoles de Torrelavit amb l'espectacle Cuentos para los tiempos perdidos.

El festival acabarà al Pla del Penedès el diumenge 13 amb l'espectacle General Bum-bum de Teatre Tot Terreny. Es tracta d'un espectacle d'animació amb Quimet Pla i la seva Trouppe. Rondalles, cançons, narració itinerant i tota mena d'interacció amb el públic per fer un recorregut pel poble amb cinc pirates i quatre canons que aniran a buscar un tresor: històries per explicar.

L'EVA, a fora

La direcció del festival va signar la setmana passada un conveni amb el Teatre de l'Aurora d'Igualada que permetrà incloure el contingut d'aquest festival en la roda de teatres alternatius de Catalunya. Precisament, un dels objectius de la direcció del festival és aconseguir situar el narrador al seu lloc. «Que l'espectador pugui comprar una entrada de teatre i seure durant dues hores per veure un espectacle de narració», diu Jordina Biosca. Tanmateix, al novembre els espectacles del festival EVA també es podran veure a la fira de Manresa, però abans, al juliol, seran al Priorat, on també actuaran a llocs singulars de la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic