el reportatge

Un museu per dins i per fora

Un matrimoni francès, que viu a Sant Andreu de Llavaneres, obre un museu privat d'art a casa seva

Un centre d'art privat exclusiu. La seu d'aquesta galeria d'art és un edifici avantguardista dissenyat pel seu propietari, l'arquitecte Erik Morvan, que té forma de vaixell i unes espectaculars vistes al mar, i en què als jardins ja llueixen les escultures de la propietària, Sabine Morvan.

Fa tres anys, Sant Andreu de Llavaneres es va deixar perdre el museu Bassat, que finalment s'instal·larà a Mataró, però ara disposarà d'un altre espai cultural de primer ordre. El petit municipi maresmenc aspira a convertir-se en una parada obligada dels circuits artístics no només estatals sinó també internacionals. Els culpables de tot plegat són Erik i Sabine Morvan que han transformat una part de casa seva en una galeria d'art molt exclusiva: el museu privat laNao. L'habitatge, situat a la urbanització La Roca de la Nao, dissenyat pel mateix Erik Morvan, ja és, en si mateix, una obra d'art. Una casa avantguardista amb forma de vaixell i amb unes vistes de tot el litoral del Maresme envejables.

«El matrimoni és un trobada d'art i d'arquitectura i han creat una casa espectacular per mostrar aquesta comunió», explica Virginie Le Scornet, directora artística del museu, que ultima aquests dies els detalls d'una mostra que obrirà al públic avui mateix i que durarà quatre dies, del 27 al 30 de maig. La mestressa, Sabine, és escultora i la seva obra, juntament amb la del seu marit, que, a banda d'arquitecte és pintor, formaran part de la col·lecció permanent del museu. Amb l'objectiu de difondre la cultura i l'art català arreu del món, aquest matrimoni convidarà, periòdicament, un artista del país perquè exposi a casa seva. També hi haurà un altre de renom internacional. Però el més interessant de tot plegat és que després de l'estada a Llavaneres, tots dos viatjaran amb els Morvan per mostrar el seu art a altres punts de planeta. El primer artista català convidat a casa dels Morvan és Alfred X. Balasch, que té en la geometria i l'abstracció els trets diferencials. Alguns dels seus quadres van seduir fins i tot el director de cinema Woody Allen, que els va fer servir per al rodatge de Vicky, Cristina, Barcelona, l'estiu del 2007.

L'acompanyarà la joiera canadenca Édéenne, que té una col·lecció de peces úniques. Els seus dissenys són molt originals i s'inspiren, com ella mateixa relata amb entusiasme, en objectes, records i sensacions de la seva infantesa, com ara un gelat o un molinet de vent; en elements de la natura, com margarides o tulipes; en personatges de contes infantils, com el llop de la Caputxeta, o la carbassa que després es converteix en carrossa de la Ventafocs, i del cinema. Una mostra que en tot l'Estat només es podrà contemplar a Llavaneres, perquè després les joies d'Édéenne i els quadres de Balasch viatjaran a Nova York i a Abu Dabi. El que també són molt exclusius són els preus i és, a banda de museu, laNao. Les joies de la dissenyadora canadenca van dels 3.000 als 300.000 euros, els quadres d'Alfred X. Balasch costen entre 8.000 i 12.000 euros, mentre que les escultures de l'exposició permanent dels Morvan es poden adquirir per preus que oscil·len entre els 2.500 euros i els 22.000 euros. Els Morvan volen que, com a mínim, una de les peces d'art que integrin les exposicions temporals configurin el futur museu laNao.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.