cultura

Descobreixen en la costa de Dénia un lingot de plom del segle I a.C

La seua epigrafia testifica la seua procedència d'una societat d'explotació de mines de Carthago Nova

Un troballa casual dels submarinistes Carlos Dosantos López, Agustín Bódalo Rei i David Hermida Rodrigo, que practicaven busseig esportiu enfront de la desembocadura del riu Girona, en les voltants del delta fluvial, a quatre metres de profunditat, ha tret a la llum un lingot de plom datat en el segle I. a.C.

La peça descoberta és un lingot de plom, d'uns 32 quilograms de pes, en perfecte estat de conservació. Té una de les formes característiques de les massae plumbeae hispàniques. Planta rectangular amb secció semicilíndrica i rematada arrodonida.

El lingot de plom, per tractar-se d'una troballa sense context arqueològic evident, almenys per ara, pendent de sondejar el seu entorn, no aporta precisions quant a la seua cronologia. No obstant això, la troballa d'aquestes marques a Cartagena, associades a altres, sí que han permés suggerir la seua datació en el segle I a.C.

La troballa subaquàtica, realment excepcional, obre noves línies d'investigació entre dos ports importants de l'antiguitat clàssica: el de Dianium i el de Carthago Nova; el de Dénia i el de Cartagena.

Dos ports de què l'arqueologia ofereix noves evidències de contactes i relacions comercials i marítimes en època romana. Fa només un lustre es testificava a Cartagena l'existència d'àmfores de vi procedents del Territorium de Dianium, la qual cosa augurava una ruta comercial meridional del vi (segle I d. C.). Ara, aquest lingot de plom ofereix un nou punt que enriqueix el panorama del comerç del plom de l'hinterland de Cartagena, i ajuda a crear a Dénia un punt destacat més de la seua llarga singladura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia