cultura

cabrils

El govern de Cabrils inicia el polèmic enderroc de l'aqüeducte de Santa Elena

L'oposició carrega contra la intervenció, però els veïns de la zona no se'n senten afectats. I el govern defensa que l'estructura no té cap valor

Les màquines ja treballen aquests dies a l'interior de la urbanització Santa Elena. Pel mig del jardí comunitari, l'Ajuntament hi vol fer passar un vial que hauria de millorar la mobilitat –a peu i en cotxe– per la zona. Per fer el carrer, la constructora ha d'enderrocar un antic aqüeducte, aixecat fa uns cent anys i que antigament connectava una mina d'aigua amb uns dipòsits situats on ara hi ha la urbanització de Sant Crist.

Aquesta estructura està inventariada en el catàleg de patrimoni local que ha realitzat la Diputació de Barcelona i que es pot consultar per internet, però aquest no li concedeix cap grau de protecció, és a dir, que el govern local mai no ha considerat que tingui un valor artísticocultural. No obstant això, el seu enderroc ha provocat crítiques per part d'alguns veïns, de manera aïllada, i dels grups de l'oposició, que demanen que el govern aturi les obres. “Es tracta de la història de Cabrils, no s'hauria de tirar a terra d'aquesta manera, sense contemplacions”, destaca el portaveu dels Veïns Independents de Cabrils (VIC), Alfred Serrano. Segons el polític, el govern municipal (PSC-ICV-EUiA i GPC) hauria d'incloure aquesta obra en la discussió del Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) que s'ha de dinamitzar, en l'àmbit polític, després de les vacances d'estiu.

“Aquest aqüeducte és un ramal d'una estructura més gran que ja es va tirar a terra al seu dia i que mai ningú va reclamar”, explica l'alcalde de Cabrils, Joaquim Colomer (PSC). Per la seva banda, el president de l'associació de veïns de la urbanització Santa Elena, Joan Farell, assegura que els veïns no s'oposen a l'enderroc.

“Fins fa poc no sabíem que aquest aqüeducte tingués un valor”, destaca el president de la comunitat de veïns, Joan Farell, que ha demanat que “en tot cas ens el podrien instal·lar en una altra part del jardí”.

Actuació pública en terreny privat

Tot i que l'obra es fa en una zona privada, el vial resultant serà d'ús public. Segons fonts municipals, el perquè d'aquesta situació cal buscar-lo anys enrere. Llavors va ser el govern municipal el que va cedir a la urbanització espai públic perquè els veïns instal·lessin una zona de jocs privada. Ara, el consistori de Cabrils recupera el terreny. D'altra banda, la mateixa empresa que fa el vial asfaltarà l'aparcament de la urbanització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA