Arts escèniques

Una òpera per a una autora

Helena Cánovas Parés (Tona, 1998) és la guanyadora del premi d’abast europeu Carmen Mateu, que impulsa la Fundació Castell de Peralada. La seva carta de motivació i la seva precoç trajectòria han convençut el jurat d’entre les 39 propostes de 15 països diferents. Ella fa quatre anys que viu a Colònia i considera “un regal” aquest encàrrec, valorat en 30.000 euros, per compondre una òpera que s’estrenarà al Festival de Peralada i posteriorment es programarà al Liceu i al Teatro Real.

Amb només 27 anys era de les compositores més joves d’un premi que té com a objectiu impulsar carreres en la dansa i en la lírica en l’àmbit europeu. El director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà, constatava la necessitat d’aquest certamen (es prodiguen els d’interpretació de cant, en canvi), vist el talent de totes les candidatures. La mateixa guanyadora havia repetit diverses vegades a la persona que li va trucar per anunciar-li que havia guanyat si en realitat no s’estaven equivocant. I és que Cánovas entenia que era un premi en què complia perfectament el que es volia (compondre òpera i donar peu a fer un retorn artístic a Catalunya) però que li semblava inaccessible. Fa dos anys va dedicar una composició d’encàrrec a la seva àvia Maria i se li feia estrany que ressonés a Alemanya. Ara és molt probable que recuperi aquella memòria per desenvolupar l’òpera, confessava ahir en una roda de premsa virtual.

Carmen Mateu Young Artist European Award disposa de la col·laboració d’Opera Europa i l’Associació Europea de Festivals en la difusió del premi. Els jurats alternen el reconeixement a la dansa i la lírica, les dues grans passions de Carmen Mateu (impulsora del Festival de Peralada).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona