Cultura

Forallac deixa a cel obert el gran fossat de Peratallada

El valor patrimonial, l’envergadura i la seva imponent presència han fet que es reconduís el projecte inicial

L’Ajuntament de Forallac deixarà al descobert tot el fossat medieval localitzat durant les obres de prolongació del carrer Mas Bou de Peratallada i no només una part com estava previst inicialment.

El regidor de Patrimoni, Carles Frigola, ha explicat que “el gran valor patrimonial, l’envergadura i la imponent presència del fossat han fet que l’Ajuntament i la Generalitat acordin la conveniència de mantenir-lo visible completament”, tot afegint-hi: “Això ha implicat modificar el projecte inicial i encarir-ne l’execució, tot i que el resultat, des d’un punt de vista patrimonial, urbà i turístic serà molt positiu.”El nou plantejament implica modificar un tram del vial inicialment projectat, que serà substituït per una passera volada amb barana al llarg del fossat, disposada sobre un muret retirat un mínim de 50 cm de la contraescarpa.

La decisió s’ha pres a partir dels resultats de la prospecció arqueològica que s’hi ha realitzat i el gran valor de les restes localitzades. El projecte ha estat modificat i ja s’està executant la nova proposta, que incorpora les adaptacions necessàries per a la recuperació, conservació i visió de tot el fossat. Inicialment, el projecte d’urbanització del nou vial tenia previst descobrir una part del fossat i deixar a la vista tot el tram de muralla. No obstant això, es deixava sense excavar un gruix força gran de replè d’uns 70 cm, que, segons les excavacions prèvies, corresponien a reblerts del segle XV. D’acord amb els criteris arqueològics i dels tècnics del Departament de Cultura, s’han eliminat les restes posteriors al segle XVII, després de documentar-les, per permetre deixar al descobert tot el fossat.

El seguiment arqueològic de les obres, que ha anat a càrrec de Natàlia Colomeda i Xavier Aguelo, ha permès anar documentant les diferents restes aparegudes, bàsicament murals i ceràmiques, i s’ha determinat que el rebliment del fossat es va fer amb posterioritat al segle XVII.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.