Cultura

Dos anys de l'Alzheimer de Maragall vistos per la càmera de Carles Bosch

El festival de Sant Sebastià presentarà 'Bicicleta, cullera, poma' en la secció oficial

El documental recull les vivències de l'expresident després d'anunciar la seva malaltia

Com és la vida d'un expresident de la Generalitat malalt d'Alzheimer però encara en plena activitat i molt implicat en la lluita contra aquesta patologia? Ho descobreix el documental Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch, que presentarà el festival de Sant Sebastià en l'edició d'aquest any, l'última setmana de setembre. Es podrà veure en la secció oficial, tot i que fora de concurs.

El codirector de Balseros i el seu equip han passat dos anys seguint Maragall i la seva família. El mateix expresident, la seva esposa, Diana Garrigosa, i la metgessa Teresa Gómez Isla, amiga de la família i l'única que els va acompanyar a Boston a la clínica on se li va confirmar el diagnòstic, són els protagonistes del film.

Les visites al neuròleg i les estades a la casa de Rupià són recollides per la càmera de Bosch . En l'àmbit més públic, l'expresident és seguit en reunions del patronat de la fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer, una malaltia que afecta uns 26 milions de persones al món i contra la qual es va conjurar Maragall quan va anunciar que la patia el 20 d'octubre de 2007, un any després de deixar el seu càrrec a la Generalitat.

Algunes de les perles de la pel·lícula, però, es trobaran probablement a les seqüències de Nova York, on l'expresident i exalcalde de Barcelona va assistir a la celebració de la victòria de Barack Obama a la seu del Partit Demòcrata . Maragall havia viscut a la ciutat als anys 70, i els dies que hi va passar amb l'equip de Carles Bosch li van permetre submergir-se en els seus records i rescatar-los, un exercici recomanat als afectats per malalties que ataquen la memòria.

De fet, el títol de la pel·lícula, Bicicleta, cullera, poma està construït amb tres paraules utilitzades en les exploracions clíniques per avaluar el grau de pèrdua de la memòria de curt termini, la primera que es degrada.

Del director de 'Balseros'

Després de molts anys al programa de TV3 30 Minuts, Carles Bosch va fer el salt als llargmetratges i a la popularitat amb Balseros, codirigit amb Josep Maria Domènech. Va arribar a estar nominat per a l'Oscar al millor documental de 2004. Posteriorment, el 2007, va dirigir Setembres en solitari.

Bicicleta, cullera, poma s'afegeix a altres pel·lícules catalanes que aquest any tindran protagonisme al festival de Sant Sebastià, entre les quals destaca Pa negre, d'Agustí Villaronga, basada en la novel·la d'Emili Teixidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana

cinema

Naomi Kawase, la germana japonesa de Lluís Miñarro

Barcelona
David Verdaguer
Actor

“Les persones no som planes, som polièdriques”

Barcelona
MÚSICA

Pérez Treviño desxifra en un llibre el ‘misteri’ del pianista Josep Colom

BARCELONA