Cinema

Crítica

cinema

Esclavatge familiar

Actriu vinculada al nou cinema romanès (com ara a través del gran Cristi Puiu) que retrata la societat del seu país d’una manera demolidora, Alina Grigore va guanyar el premi al millor film del darrer festival de Sant Sebastià amb el seu debut com a directora: Crai nou (Blue moon). El jurat va destacar-ne la valentia en abordar radicalment el masclisme, cosa que fa a través d’una seva víctima: una jove (Irina/Iona Chitu) que, amb la idea d’estudiar a Bucarest, vol escapar de la família, que, en absència dels pares, està formada bàsicament pels oncles i cosins. També hi ha una germana d’Irina, que, com ella, està sotmesa a una mena d’esclavitud treballant en un hostal rural de la família.

El masclisme, amb l’agressivitat sobretot de part del cosí gran, hi és, però també podria considerar-se una història de dominants i dominats, entre els quals també homes. O la història d’una explotació: les dues germanes són mà d’obra barata en el negoci familiar. Com als esclaus, els ofereixen una suposada protecció pagant el preu de la llibertat: l’hostal és una presó, de la qual Irina a vegades escapa per mantenir una relació amb un home madur que, inicialment, n’ha abusat mentre estava sota els efectes de l’alcohol. Es fa estrany dins d’una obra feminista, però posem-hi que és una manera d’afrontar la complexitat i fins l’obscuritat del desig. Tanmateix, la resta és menys complexa (els personatges masculins són molt plans) i, sobretot, evident. Tot està exposat des del principi. No hi ha evolució dramàtica, sinó una sobrecàrrega amb crits i més crits en un clima d’histèria exasperant. Tot és evident, però alhora narrativament confús.

Blue moon
Directora: Alina Grigore. Intèrprets: Ioana Chitu, Mircea Postelnicu
Romania, 2021


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona