Llibres

Jaume Aubanell s’emporta el premi Recvll de narrativa

L’obra ‘El gust és meu’, de contes curts, va merèixer el guardóJoaquim Ruyra del jurat

Joan Graell, Ruth Vilar i Ferran Garcia-Oliver s’imposen en les categories de poesia, periodisme i retrat literari, respectivament, i el guardó de teatre que desert

El gust és meu, de Jaume Aubanell, va rebre ahir el premi Recvll de narrativa Joaquim Ruyra, dotat amb 2.500 euros. Nascut a Malgrat però establert posteriorment a Blanes i ara a Barcelona, Aubanell competia amb un llibre de 15 contes que apleguen històries humanes de passions, amb la gastronomia sempre present. A l’hora del vermut, va fer venir gana entre evocacions dels sabors de les escopinyes amb salsa, les croquetes o els bunyols de bacallà, i altres imatges d’infantesa com a recurs literari per construir les narracions.

Respecte a les altres categories, el jurat també va distingir el poeta de Cambrils Joan Graell amb el Recvll de poesia per l’obra Alfabet a l’ombra, que recrea un món primigeni al qual s’accedeix a partir de les restes d’un naufragi. Els altres dos guardonats van ser el catedràtic d’història medieval de la Universitat de València Ferran Garcia-Oliver, pel seu retrat literari de Joan Fuster l’any del centenari del seu naixement, i Ruth Vilar, que es va imposar en la categoria de periodisme per Reajustar o emmalaltir, en què planteja el dilema de si la societat està disposada a canviar els seus hàbits socials en benefici de la comunitat, arran de l’experiència de la pandèmia.

La 58a edició dels Premis Recvll ha tingut la participació de 56 treballs i, de les cinc categories literàries que hi ha, la que ha tingut menys presentació d’originals ha estat la de teatre, amb cinc obres. D’aquestes cinc, una d’elles no es va tenir en consideració perquè ja havia estat representada, i respecte a les quatre restants, el jurat va acabar decidint que cap d’elles arribava al nivell de qualitat suficient per accedir al guardó, de manera que va declarar el premi desert.

Prestigiar el català

La presidenta del jurat, l’escriptora Maria Mercè Roca, va agrair la participació en un “moment molt complicat per a la llengua catalana”, en què a més dels gestos individuals va dir que cal producció i creació per “assegurar-li el futur”. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, que anteriorment ja havia format part del jurat, va encapçalar l’acte i va celebrar el “relleu generacional” dins l’associació Recvll per mantenir activa la convocatòria després de 58 edicions.

En l’acte, celebrat al Teatre de Blanes i retransmès per primera vegada en directe, es va poder recuperar la presencialitat perduda l’any passat, quan es va fer un lliurament a porta tancada i només la participació de guardonats i jurat a l’església del Vilar, per la pandèmia.

Al llarg de la gala hi va haver quatre intervencions musicals de temes de grups catalans com ara Ginestà, Oques Grasses i Txarango, interpretades per l’actor i cantant blanenc Bru Gallart.

LES XIFRES

4
guardons
va atorgar el jurat, en narrativa, poesia, periodisme i retrat literari. La categoria de teatre queda deserta.
56
treballs
competien en les cinc categories de la 58a edició dels premis literaris Recvll de Blanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El Jazz omple el Passeig de Gràcia

barcelona
crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona