Art

Mig segle, ara ‘Recuites’

Narcís Costa exposa obres refetes que han marcat la seva trajectòria, a Girona

El vell i el nou. Poques vegades aquests dos conceptes s’intercalen, es combinen i es fusionen com a Recuites, una exposició amb la qual l’escultor rosinc Narcís Costa fa un repàs al bagatge de mig segle d’art i ofici treballant amb fusta. Fa cinquanta anys que s’hi dedica, des que el 1972 va inaugurar la seva primera exposició a la galeria La Gàbia de Girona, ja desapareguda, tot sorgit de l’Escola Eina de Barcelona. Quan li van proposar de fer una exposició antològica o una retrospectiva de la seva trajectòria va preferir fer quelcom nou. A partir del vell.

És així com neix Recuites, una exposició que s’ha inaugurat a la Fundació Valvi de Girona dins del cicle Exposicions de Maduresa, on recull vint-i-cinc peces noves reinterpretades a partir de la peça o la idea original de cada sèrie que ha fet durant aquest últim mig segle. Com explica el comissari de la mostra, Enric Tubert, la proposta “mira cap endavant, explora les possibilitats de l’escultura mural i ho fa tenint molt presents els referents dels quals parteix. El resultat és un conjunt de vint-i-cinc peces que tenen l’aire d’empremta d’un volum ja explorat en algun moment d’aquests cinquanta anys de feina. Són volums als quals l’artista torna de bell nou i, en fer-ho, ens demostra que són uns altres”.

Narcís Costa, que prové de família de fusters –a Girona els seus pares en tenien una de les més antigues– homenatja un ofici que coneix a la perfecció; el comportament de la fusta en funció del tipus d’arbre del qual prové o segons els usos anteriors que hagi tingut. “Les seves observacions sobre la textura, les marques del temps, el comportament de les vetes... tenen un nivell de precisió tècnica sorprenent, però a la vegada tenen una dimensió altament poètica que ens atrapa”, descriu Tubert.

Explica el mateix artista que al principi de la seva carrera treballava amb ferro i fusta i que ha estat en les dues últimes sèries que ho ha fet exclusivament amb fusta “tallada i modelada a trossos segons la meva conveniència”. Sèries titulades Caixes i cubs, Abecedari, Nusos, Falques i tascons, Embolcalls, Plecs, Camins, Laberints, Escales que no menen enlloc, Intros... leitmotivs que li han servit d’estímul i marc per on autoregir-se, diu Narcís Costa, per explorar conceptes diversos i, sobretot, aprofundir en el domini dels materials i les peces que treballa. Alguna, tot just acabada fa tres setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid