Cultura

Manga expansiu

En la seva 13a edició, el Saló es reparteix en tres espais per acollir més de 65.000 visitants repartits en tres espais

El XIII Saló del Manga obre les portes avui, i ho fa dominat per un tema recurrent: l'expansió.

Una expansió que, per començar, és espacial i temporal. La celebració dels actes del Saló, que estarà obert del dia 1 al 4, un més del que és normal, es farà en tres llocs diferents.
De fer-se exclusivament al recinte de La Farga de L'Hospitalet, el lloc habitual des de fa anys, passa a estar repartit per La Farga, on s'hi concentren les exposicions i els estands, el Poliesportiu del Centre, que transforma la seva pista central en escenari i el Centre Cultural Barradas, amb projeccions d'animació japonesa.

Aquesta mesura tindrà dos efectes, tots dos relacionats amb l'expansió. Per una banda, la multiplicació dels espais permet que es duguin a terme moltes més activitats de forma simultània. Però, a més, aquesta dispersió dels ambients servirà per evitar les llarguíssimes cues a l'entrada, que en anys anteriors podien arribar a ser de més d'una hora, i faran que la visita al Saló sigui més agradable en una edició en què Ficomic, l'entitat organitzadora, espera batre tots els rècords d'assistència, amb més de 65.000 visitants.

L'expansió segueix manifestant-se en el que es pot trobar al Saló. Molts dels convidats d'enguany son figures de camps relacionats amb el manga, com els videojocs o l'anime, amb Nobuo Yamada, cantant de moltes cançons de la banda sonora de Saint Seya, i Shigeyasu Yamauchi, director de la sèrie Bola de drac Z. També hi són convidats grans exponents de manga de projecció internacional que es fa fora del Japó, com els francesos Fréderic Boilet i Aurélia Aurita i les madrilenyes Studio Kôsen.

Manga d'aquí
Aquests creadors europeus també protagonitzen les tres exposicions d'aquesta edició. A la tradicional mostra de pòsters, on hi ha les creacions d'autors nacionals que van participar al concurs per escollir el cartell d'aquest any, se li sumen La nouvelle manga, on es pot conèixer el còmic d'estil japonès que es fa a França, i una mostra amb pàgines de l'obra de les espanyoles Aurora García i Diana Fernández, conegudes com Studio Kôsen, del gènere yaoi, històries protagonitzades per joves nois homosexuals.

Que es doni rellevància a aquest gènere pot sobtar, però és una mostra d'una altra de les expansions: el mercat del manga al país, dominat tradicionalment per les històries per a nois joves, shonen, s'amplia cada any, amb nous gèneres, com demostra l'augment del percentatge de lectores de còmics femenins, shojo, per exemple, o de manga de temes més seriosos, seinen, per als qui van créixer amb Bola de drac però que ja s'han fet grans. O, per dir-ho d'una altra manera, per als que han expandit la seva edat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Aire, el nou projecte dels cassanencs Anna Pérez i Xevi Vallès, estrena el seu primer disc

cassà de la selva
cultura solidària

El 19è festival El Patio de La Penyora arribarà dimarts al centre penitenciari de Wad-Ras

girona

Manrique salva el primer curs al Lliure amb un cartell molt popular

BARCELONA
ART

Clara Oliveras honora l’exili de l’avi al Mume a través d’una pala

La Jonquera
ART

El MNAC adquireix una pintura de Tamburini gràcies a una donació de la Godia

BARCELONA

La primera trobada de productors gironins d’arts escèniques serà el 18 de juny

salt
la bisbal d’empordà

Més de 40 espectacles i una aposta pel circ inclusiu en la Fira del Circ al Carrer

LA BISBAL D’EMPORDÀ
Sónar 2024

La IA ens farà la bugada, no les cançons

BARCELONA
Crítica

Aquells que moren quan estimen