Art

El llegat d’art de Maria Tort Xirau, a subhasta a França

La pintora i retocadora de fotografia figuerenca va morir el 2018 als 94 anys

La col·lecció en venda, que omplia les parets de casa seva, està formada per 180 obres entre olis i aquarel·les

Tothom que havia entrat a casa de la pintora Maria Tort Xirau (Figueres, 1924-2018), a la Calçada dels Monjos, en recordarà les estances plenes a vessar d’obres d’art. Pràcticament tot aquest llegat serà subhastat el pròxim 21 de juny a França, a l’Hôtel des Ventes de Pàmies. El conjunt està integrat per 180 peces, 130 olis i 50 aquarel·les.

Tort es va entregar a la pintura ja de gran, “pel pur plaer de pintar”, precisen fonts del seu entorn. Filla dels fotògrafs Jaume Tort i Maria Xirau, la seva trajectòria professional va estar lligada a l’edició fotogràfica i cinematogràfica. A l’estudi dels pares del carrer Monturiol hi va fer l’aprenentatge en plena guerra civil. Als catorze anys ja retocava i als disset s’estrenava en la fotografia de carnet.

El negoci familiar no va superar el conflicte bèl·lic. El 1947, Tort es va traslladar a Barcelona, on va començar a treballar acolorint el cartonatge de pel·lícules, cartells i programes de mà per a cinemes i teatres. A mitjan anys cinquanta es va incorporar a una empresa capdavantera del sector, Estudios Fotográficos Industriales Cinematográficos (EFIC). També va col·laborar amb la casa de joguines Borràs i amb l’agència de models de Teresa Gimpera. Mai va signar les imatges, però la seva feina secreta va ser decisiva per a projectes de volada, com pel·lícules de Walt Disney, per exemple Bambi, i alguns dels primers films de Joan Manuel Serrat.

A la maduresa va assistir a classes de la Llotja per obrir la seva nova vida de pintora. S’havia quedat vídua de José García Sánchez, amb qui no van tenir fills, i va tornar a instal·lar-se a Figueres. La seva producció artística va tenir visibilitat en algunes exposicions: el 1992 a la sala de la Caixa de la capital de l’Alt Empordà, el 1994 a la sala Conex de Barcelona i el 2007 i el 2013 al castell de Sant Ferran de Figueres. En aquest darrer esdeveniment, els Amics de la fortalesa li van organitzar un homenatge. El mateix 2013, Tort va donar a la ciutat de Figueres Mercat de la plaça de l’Ajuntament, una aiguada sobre paper del 1991.

La historiadora de l’art Inés Padrosa, que la va tractar, li va dedicar una entrada al Diccionari biogràfic de l’Alt Empordà, en què destaca de la seva pintura “la força dels traços, la vivesa i la lluminositat de la gamma cromàtica. Traspua el domini de la tècnica fotogràfica”.

El 2020, el Museu de l’Empordà va presentar la mostra Pintar, crear, viure. Dones artistes a l’Alt Empordà (1830-1939), en què la comissària, Cristina Masanés, va fer-hi lluir la seva obra (també la de la seva mare, la primera dona fotògrafa de Figueres). Quatre anys després de morir, als 94 anys, la seva casa ja és buida. La sala Hôtel des Ventes de Pàmies publicita des de fa dies a internet la venda del seu llegat d’obres, de moment sense catàleg (anuncia que el publicarà el 16 de juny) ni informació del preu dels lots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

El saxofonista holandès Benjamin Herman actua a l’Hotel Castell d’Empordà

la bisbal d’empordà
música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona